標題: [心得分享] 叻 D 2012 年倉 [打印本頁]

作者: neddylo    時間: 2012-7-20 10:59     標題: 叻 D 2012 年倉

閉完關,由 TA 派轉投了 FA 派

試下將學得的知識用係市場上驗證一下

同埋對後市有咩睇法都會係度講下
作者: neddylo    時間: 2012-7-20 11:02

大體上今年都係照呢張圖黎玩
7 月係發債高峰,8 月係低谷
希望係七月底搵到個靚位做淡,目標為國企指數
作者: neddylo    時間: 2012-7-23 10:05

仲記唔記得韓農黎香港示威,眨下眼已經 7 年
除左睇韓農過關斬將的英姿外,WTO 個會講咩更加影響我地每一日的生活,但係又有幾多人關心過呢

---------------------------------------------------------------------------
世贸同意2013年前取消农业补贴

据新华社消息 昨天晚上,世界贸易组织第六次部长级会议通过《部长宣言》后,在香港会议展览中心闭幕。

根据《部长宣言》,发达成员和部分发展中成员2008年前向最不发达国家所有产品提供免关税、免配额的市场准入;发达成员2006年取消棉花的出口补贴,2013年年底前取消所有形式农产品出口补贴。

取消棉花补贴将使中国棉农受益。国际援助机构乐施会在世贸组织香港会议前发表的一份报告中说,美国政府的棉花补贴造成大量价格便宜的棉花流入中国市场,使中国棉农遭受重大损失。但是,中国是棉花进口大国,国际市场棉价上涨可能会使中国的纺织服装业面临一定压力。
作者: 投資初哥    時間: 2012-7-23 12:11

同埋對後市有咩睇法都會係度講下 A07 ...
neddylo 發表於 2012-7-20 10:59 AM

入黎支持neddy兄, 順便睇下有咩取經
作者: LG338    時間: 2012-7-25 16:22

同埋對後市有咩睇法都會係度講下 A07 ...
neddylo 發表於 2012-7-20 10:59

搞鬼你! 好做唔做,做FA,無前途呀你!
作者: neddylo    時間: 2012-7-25 16:25

搞鬼你! 好做唔做,做FA,無前途呀你!
LG338 發表於 2012-7-25 16:22

FA 有咩得罪左你 ?
作者: LG338    時間: 2012-7-25 17:00

FA 有咩得罪左你 ?
neddylo 發表於 2012-7-25 16:25

你唔識字呀! 有問題你唔識自己分析呀!成日問我黠呀!做咩成日叫人做FA。唔識用整壞又叫人做FA,咁鐘意FA,自己請個T A做飽佢。
作者: neddylo    時間: 2012-7-25 17:04

R 晒頭

不過算啦,我寫自己野就得,o岩唔o岩閣下睇恕小弟不會負責
作者: LG338    時間: 2012-7-25 21:08

R 晒頭  

不過算啦,我寫自己野就得,o岩唔o岩閣下睇恕小弟不會負責
neddylo 發表於 2012-7-25 17:04

老細,有咩好介紹? 市道唔好,似生個如做熟,不如搞TA啦!有把握呀!
作者: RB_小琪手    時間: 2012-7-25 23:17

你地兩個邊個思覺失調...?

不過我都有汗耳蒙失調, 我唔會歧視你地的...
作者: neddylo    時間: 2012-7-26 09:55

越黎越近 8 月,都未見反彈,終於手癢入左國指 put,各位為我祈禱啦

15116@0.056

股證種類         標準        引伸波幅         28.61 %
認購/認沽         認沽        實際槓桿         8.22 x
行使價         8,200        槓桿比率         33.43 x
到期日(年-月-日)         2012-12-28        溢價         13.79 %
最後交易日(年-月-日)         2012-12-19         對沖值         24.58 %
剩餘日數         155 日         每日時間值損耗         -0.86 %
換股比率         5,000         價內/價外         10.796% 價外
每手股數         10,000         街貨量(百萬份)         21.080
30日正股歷史波幅         N/A %         街貨百分比         10.54%
打和點         7,925        街貨量圖表        
引伸波幅敏感度         6.91 %        上市日期         2011-10-27
作者: RK_大期手    時間: 2012-7-26 10:02

作者: LG338    時間: 2012-7-26 19:30

老細,係囉,玩呢啲好呀!  不過,熊證要比多好多溢價,你果隻又係5個月。好多散戶以為時間長,可以守。實際係發行商下個月就會搞散佢,再出一個六個月的。到時又蝕一浸比佢。
作者: neddylo    時間: 2012-7-27 09:52

補多注 15116@0.052

平均 0.054
作者: RK_大期手    時間: 2012-7-27 10:41

補多注

平均 0.054
neddylo 發表於 2012-7-27 09:52

個市即時有反應。。 好功夫,好功夫   
作者: neddylo    時間: 2012-7-30 10:26

再黎多注 0.045
作者: neddylo    時間: 2012-7-31 15:21

Last 一注 0.041

平均 0.048
作者: 投資初哥    時間: 2012-7-31 15:29

Neddy兄都留左唔少彈藥喎, 分左咁多注
作者: neddylo    時間: 2012-7-31 15:35

Neddy兄都留左唔少彈藥喎, 分左咁多注
投資初哥 發表於 2012-7-31 15:29

第一注果陣都知個位唔靚,預左分幾注入,只係反彈幅度超出預算
作者: 投資初哥    時間: 2012-7-31 17:00

第一注果陣都知個位唔靚,預左分幾注入,只係反彈幅度超出預算  ...
neddylo 發表於 2012-7-31 03:35 PM

升出奇多, 自然要...
作者: LG338    時間: 2012-7-31 17:35

第一注果陣都知個位唔靚,預左分幾注入,只係反彈幅度超出預算  ...
neddylo 發表於 2012-7-31 15:35

明天入call去支特你。
作者: neddylo    時間: 2012-8-6 15:44

當埋條底褲再入 put

0.033
作者: miracle    時間: 2012-8-6 23:09

當埋條底褲再入 put

0.033
neddylo 發表於 2012-8-6 15:44

作者: LG338    時間: 2012-8-7 09:18

入得咁輕鬆,唔似真倉!
作者: neddylo    時間: 2012-8-7 09:36

入得咁輕鬆,唔似真倉!
LG338 發表於 2012-8-7 09:18

病態賭徒的思想非一般人能理解
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-7 11:46

點解我覺得你好似奇兄上身多D
作者: neddylo    時間: 2012-8-7 12:28

叻 D 劇場之大戶捉蟲記

吉仔 : 總理大人,做咩搵人調查我呢 ? 我對組織的忠誠天地可鑒,可昭日月 !

總理 : 吉仔,聽講你近排成日群埋班大孖沙,實搵唔少啦。咪話老娘唔點醒你,係度食唔好係度痾,搵街外錢天經地義,不過損害到本 "聯盟" 利益的話.....

吉仔 : (大驚) 小人知罪 ! 奴才罪該萬死 !

總理 : 傻豬黎o既,老娘又點捨得你死,仲比個機會你帶罪立功添。拿~ 你就如此如此.....

幾日後 ......

吉仔 : (鏡頭前, 語重深長)EBB was “ready to do whatever it takes” to preserve the single currency. “Believe me, it will be enough”

大孖沙 : 正呀 ! 吉仔真夠老友 ! EBB 放水,又有得升 ! 呀邊個邊個,同我開好倉 ! 唔使急最緊要快 !

EBB 開會當天

吉仔 : hm..... 我地 EBB 呢.....

大孖沙 : (耳語) 呢個吉仔我老死黎,跟我買實無衰,之後落 club 我o既

吉仔 : 我地覺得現有措施已經足夠,1 毫子都唔放比你班粉皮

大孖沙 : (反檯) DLLM 今次中伏喇 ! 呀邊個邊個快 d 沽貨 ! 喂咪住.... 個好倉玩到咁大,一沽咪蝕到入肉 ? 邊個邊個,叫齊班大孖沙開會傾下今次點拆

大孖沙A : 今次比吉仔累死啦,正一杏家鏟,成手好倉點算

大孖沙B : 唉....大家都係差唔多咋....咁啦,老散死好過我地死,大家夾手夾腳,夾高一轉平倉,走到幾多得幾多啦

大孖沙C : 就咁決定啦。你 ! 夾高個股市 ! 你 ! 做底債市 ! 你 ! 搵班報紙佬唱救市 ! 各自做野,散會 !

本故事純屬虛構,如有雷同,實屬巧合

葛洛斯警告:德拉吉一幫 只想騙投資人拿出錢來
http://news.cnyes.com/content/20120807/KFM38P41BPQI4.shtml

作者: 投資初哥    時間: 2012-8-7 12:49

叻 D 劇場之大戶捉蟲記

吉仔 : 總理大人,做咩搵人調查我呢 ? 我對組織的忠誠天地可鑒,可昭日月 !

總理  ...
neddylo 發表於 2012-8-7 12:28 PM

有創意我鐘意
今朝新聞亦報有美聯煮分行長話大選前QE不利
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-7 14:35

呢樣應該係吉仔出口術既原因同動機 :
歐洲跨國企業掀走資潮 (7-8-2012 新浪網)
作者: neddylo    時間: 2012-8-7 14:44

呢樣應該係吉仔出口術既原因同動機 :
(7-8-2012 新浪網)
投資初哥 發表於 2012-8-7 14:35

咩原因局內人先知啦,不過睇市場反應可以肯定吉仔招變臉呃到唔少大戶
作者: neddylo    時間: 2012-8-9 02:01

小弟今晚冥想左好耐,今次睇市計漏左一樣野

今年 1-4 月升市固然係 LTRO 的錢買歐豬債而達到 QE 效果
但係 5 月的跌市卻並非全因歐豬發債少,而是 FED 將 OT 一直未用的 quota 倒清做成貨幣緊縮而跌
8 月雖然同樣歐豬發債少,但只要 FED 不動用 OT 的 quota,還是沒有貨幣緊縮的因素
因為是大選前,似乎更沒有誘因去做跌股市

另外,美債息率已經低無可低,回報太細,只要市場無咩風吹草動,又會蠢蠢欲動去返風險資產市場
黎緊 9 月 ESM 就會啟動,3000 億歐元隨時會買債
10 月就係歐豬另一發債高峰
即係...........8-10 月都唔係跌市

反而在 11-12 月,美國大選塵埃落定,OT 半年的期限將到,碰巧又是歐豬發債低谷,才是做淡的好時機

淡倉全面止蝕,等機會反手做好
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-9 09:07

小弟今晚冥想左好耐,今次睇市計漏左一樣野

今年 1-4 月升市固然係 LTRO 的錢買歐豬債而達到 QE 效果
但係 ...
neddylo 發表於 2012-8-9 02:01 AM

Neddy兄有老鼠王影子...
咁你睇會升成點?
作者: neddylo    時間: 2012-8-9 09:24

Neddy兄有老鼠王影子...
咁你睇會升成點?
投資初哥 發表於 2012-8-9 09:07

見 22000 亦不足為奇

一陣會講下成個 system 係點
作者: neddylo    時間: 2012-8-9 09:39

0.027 止蝕 15116

0.155 買入 騰訊 call 17561

股證種類         標準        引伸波幅         34.19 %
認購/認沽         認購        實際槓桿         7.52 x
行使價         248.88        槓桿比率         17.32 x
到期日(年-月-日)         2012-12-10        溢價         11.41 %
最後交易日(年-月-日)         2012-12-04         對沖值         43.42 %
剩餘日數         124 日         每日時間值損耗         -0.77 %
換股比率         100         價內/價外         5.637% 價外
每手股數         10,000         街貨量(百萬份)         1.500
30日正股歷史波幅         28.54 %         街貨百分比         0.75%
打和點         262.480        街貨量圖表       
引伸波幅敏感度         3.99 %        上市日期         2012-03-23
作者: neddylo    時間: 2012-8-9 10:13

市場上的玩家大致可分為三個,用圖黎表示就係咁樣

政府
------------------------
  投資者  /  實體經濟

當中"政府" 握有最強力量,一句 QE 或者緊縮足以影響整個市場生態
政府又可分為 美國,歐盟,中國
1. 美國目前在用 OT 緊縮貨幣,引導資金回流
2. 歐盟積極擴張貨幣買時間,EFSF ESM LTRO SMP 乜都出齊,講到尾都係印錢
3. 中國已內傷,呈半殘廢狀態,直至 (?) 出現之前,一直都只係捱打的角色

實體經濟固然就係差,經濟差少左借貸需求會做成自然的貨幣緊縮
不過,由於 LTRO 定期會買歐豬債變相印錢,每個月最少都有 400 億 EUR投入市場
足夠抵銷自然的緊縮有餘,所以成日話市場脫離實體經濟都係咁解
在 LTRO 效力完結之前,實體經濟因素不足以影響市場

最後係投資者,呢個玩家只為追求盈利,賭性甚強同時又好怕死
比較難分析,遲下先補充

現況就係...實體經濟可以 ignore,歐美近期唔會有特別貨幣政策又可以 ignore
市場上落就全憑 "投資者" 去決定
由於 5 月大跌,好多資金避險泊左入債市,回報甚低
目前政府講明唔會有大動作,投資者的貪婪本性又會顯現
開始將避險資金調返風險資產上,造成股市上升

諗左成晚,腦汁枯竭

以上
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-9 11:04

市場上的玩家大致可分為三個,用圖黎表示就係咁樣

政府
------------------------
  投資者  /  ...
neddylo 發表於 2012-8-9 10:13 AM

很大程度上同意.

不過老美OT應該唔係一面倒抽脂既, 算係一個比較中性既政策
佢沽短債故然拉高短期利率, 但係再放錢買長債會推低長期利率, 因此長短期息差會收窄, 短債比較吸引, 股市短期會有多少影響, 但長期而言, 利率仍然偏向走低(政府影響), 資產價格會穩中趨升

由於經濟同市場基本回歸平穩, 唔預期政府會再有大規模"非常規"手段
所以現時市場的確係得返多餘"游資"係度玩, 即係你指既投資者

現時正值大戶大哂, 舞高弄低收貨期, 所以成交下滑, 普遍散戶參與少
升跌都唔會同實體經濟有太大關係, 消息居多

小弟諗實體經濟離今年2012年最少需要5年調養生息恢復, 當見到政府開始加息, 可能已係一個長周期既開始
作者: neddylo    時間: 2012-8-9 11:35

很大程度上同意.

不過老美OT應該唔係一面倒抽脂既, 算係一個比較中性既政策
佢沽短債故然拉高短 ...
投資初哥 發表於 2012-8-9 11:04

OT FED 賣短買長
即係銀行將資金續期的成本上升,利差收窄,then 引發風險資產拆倉,資金回流美元,係陰陰濕濕的緊縮黎

五月大跌就係 FED 將儲儲埋埋的 OT quota 一次過用完的效果
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-9 11:55

OT FED 賣短買長
即係銀行將資金續期的成本上升,利差收窄,then 引發風險資產拆倉,資金回流美元,係陰 ...
neddylo 發表於 2012-8-9 11:35 AM

其實小弟睇佢呢招有兩個作用:
(1) 保持短期美元的幣值, 打消市場對進一步非常規手段的憧憬, 以免美金一發不可收拾失控大跌, 動搖美債帝國
(2) 將債務期限延長, 為美債呢個龐氏續命

收緊的作用只係FED俾市場一個訊息, 美金唔會無止境跌落去
但係美金跌係一個長趨勢
作者: LG338    時間: 2012-8-13 16:30

0.027 止蝕 15116

0.155 買入 騰訊 call 17561

股證種類         標準        引伸波幅         34.19 %
認購/認沽         認購         ...
neddylo 發表於 2012-8-9 09:39

已止?
作者: neddylo    時間: 2012-8-15 11:17

騰訊 call 17561 止蝕 ed @ 0.125

檢討 : 分析仔細都係未夠,落注太輕率係死穴

8 月發債量始終少,但股市已升了一段,照計不能維持太耐
9-10 月發債量較多,較安全做法等8 月回調後做好倉

短線跌穿 20000 點沽
以 150 MA 止蝕
作者: neddylo    時間: 2012-8-16 11:11

買回 17561 騰訊 call @0.144

頂佢,業績前震倉震到應一應,業績後即炒上,成交放大
玩到咁賤格,後市起碼有一段升浪

股證種類         標準        引伸波幅         33.16 %
認購/認沽         認購        實際槓桿         7.74 x
行使價         248.88        槓桿比率         16.77 x
到期日(年-月-日)         2012-12-10        溢價         9.75 %
最後交易日(年-月-日)         2012-12-04         對沖值         46.17 %
剩餘日數         116 日         每日時間值損耗         -0.76 %
換股比率         100         價內/價外         3.786% 價外
每手股數         10,000         街貨量(百萬份)         7.400
30日正股歷史波幅         25.39 %         街貨百分比         3.70%
打和點         263.180        街貨量圖表        
引伸波幅敏感度         3.77 %        上市日期         2012-03-23
作者: neddylo    時間: 2012-8-21 13:59

2012 三國演義 (一)

目前世界政治經濟的三大玩家 : 美國,歐洲,中國
未來在世界棋局上的行動,直接影響每一個投資人的盈虧
小弟以自己膚淺的見識盡力去計算,所以不會負任何責任,覺得小弟吹水的話當笑話睇亦可以

今篇完全沒有時局分析,只上一堂歷史課

18 世紀中葉(17XX),工業革命掘起,為歐洲帶來一段極度繁榮興盛的時代。但是好景不常,到 19 世紀初期,經濟瓶頸出現,繁榮時期的透支開始要找數。歐洲人深知靠自身能力根本無法填補如此巨大缺口,到最後只有一個方法 --- 搶

另一邊廂,明末清初起,大量外國商人來中國做生意。由於茶葉,絲綢,瓷器等在西方大受歡迎,清朝的工業及出口都非常繁盛,帶來極大的外匯收益 (當時是白銀)。不過,鎖國政策限制了外國貨品進口,最後導致清朝與歐洲之間的貿易極度不平衡。

19 世紀初,英國開始將鴉片引入中國。至 1838 年,已令清朝由貿易順差變成逆差。到清朝發現事態嚴重 時已是 1839 年,就是著名的林則徐虎門銷煙,1840 完全停止與英國貿易。英國佬就話 : 斷人衣食猶如殺人父母 ! 正式出兵攻打中國。史稱第一次鴉片戰爭

順帶一提,當時美國政局立立亂,正在醞釀南北戰爭,所以在鴉片戰爭中參與度很低
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-21 15:18

2012 三國演義 (一)

目前世界政治經濟的三大玩家 : 美國,歐洲,中國
未來在世界棋局上的行動,直接影響每 ...
neddylo 發表於 2012-8-21 01:59 PM

最後三家歸晉wo, 邊個係晉sin
作者: neddylo    時間: 2012-8-21 15:28

最後三家歸晉wo, 邊個係晉sin
投資初哥 發表於 2012-8-21 15:18

果本另一個故事黎,結局點會一樣
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-21 15:45

果本另一個故事黎,結局點會一樣
neddylo 發表於 2012-8-21 03:28 PM

三國誌同三國演義結局應該係一樣架喎?
作者: neddylo    時間: 2012-8-21 15:48

三國誌同三國演義結局應該係一樣架喎?
投資初哥 發表於 2012-8-21 15:45

小弟呢篇係 2012 年新版,講中美歐三國大戰

唔係講魏蜀吳
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-21 15:50

小弟呢篇係 2012 年新版,講中美歐三國大戰

唔係講魏蜀吳
neddylo 發表於 2012-8-21 03:48 PM

原來係咁, 咁要追到埋尾sin豬結局...
小弟幾鐘意開頭呢段屎料, 希望快D到現代
作者: neddylo    時間: 2012-8-21 16:03

原來係咁, 咁要追到埋尾sin豬結局...
小弟幾鐘意開頭呢段屎料, 希望快D到現代 ...
投資初哥 發表於 2012-8-21 15:50

歷史部份睇 wiki 全部有,小弟只係稍為整理一下

下一篇就到現代,唔使心急
作者: neddylo    時間: 2012-8-21 21:03

2012 三國演義 (二)

有左框架。就好似數學方程式一樣,將 xyz 代入去

當日的白銀,即係今日的美金

邊個國家已經繁榮左幾十年,已到瓶頸,累積多年貿易逆差,有巨大財務黑洞,同時軍事強大 ?

邊個國家多年出口強勁,累積大量貿易盈餘,外交、軍事上勢孤力弱 ?

答案明顯不過了吧

QE 1-n 就係金融鴉片,推高資源價格,推高通漲令中國順差變逆差

本來美國打算趁機洗劫一番

點知共慘黨出招 "調控",實質令二手市場冰封,阻止美金流出,好比當日燒鴉片,斷貿易

如此情況下,美國會點做 ?

作者: 投資初哥    時間: 2012-8-22 09:18

2012 三國演義 (二)

有左框架。就好似數學方程式一樣,將 xyz 代入去

當日的白銀,即係今日的美金

...
neddylo 發表於 2012-8-21 09:03 PM

不過有樣唔同, 老美唔似會直接開打, 始終結果係點好難講
小弟睇佢都係想混水摸魚, 挑撥中國鄰近地區開戰, 佢借口幫助盟國, 乘機係資源豐富地區設立基地, 咁D資源就順理成章成為佢囊中物(eg. 吊愚台)
另外,唔見左R洲?
作者: neddylo    時間: 2012-8-22 09:35

不過有樣唔同, 老美唔似會直接開打, 始終結果係點好難講
小弟睇佢都係想混水摸魚, 挑撥中國鄰近地區 ...
投資初哥 發表於 2012-8-22 09:18

歐洲會獨立一篇去講

今日要搵下資料先...
作者: neddylo    時間: 2012-8-22 12:54

2012 三國演義 (三)

歷史總係不斷重覆.... 同一個劇本,換個角色又再上演
當日的歐洲與美國角色對調,可惜的是中國還是中國

故事講到共慘黨調控,阻止美金流出。當時是 2010 年的事
2010 年來美國怎樣回應呢

1. 加強 TPP 的作用,即是 <<泛太平洋戰略經濟夥伴關係協議>>
換句話說,就是一個埋堆遊戲,要所有東南亞國家表態支持中國定美國
這一著在外交上加強圍堵中國,令中國在東亞一個似樣的盟友都沒有 (不要說有北泡....)

2. 今年年初,美軍高調地宣布將戰略重心轉回亞洲
其實,亞咩洲丫,大家都明.....槍頭對準中共至真

3. 南海問題,釣魚台問題日趨激烈。以前日本都唔會話拎釣魚台黎買賣,依家夠膽咁講係咪收到 order 要做野 ?

4. 美軍係亞洲無數次軍事演習,最大陣仗要講到 6 月的 22 國聯合軍演
環太平洋地區幾乎所有國家都有參加,就是沒有中國

5. 最後呢單料都係從隔離台收風。美國近幾個月無啦啦鋼同銅入口多左 15-20%
小弟特意查左美國鋼鐵栛會的公佈,證實真有其事
但是.....近幾個月的工業數據平平,新屋興建數字仲要下跌
入口咁大批金屬要黎做咩 ?
如果配合埋幾間軍工公司近幾個月的股價....小弟相信製造軍火係一個合理估計....
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-22 13:43

2012 三國演義 (三)

歷史總係不斷重覆.... 同一個劇本,換個角色又再上演
當日的歐洲與美國角色對調,可 ...
neddylo 發表於 2012-8-22 12:54 PM

如果真係打, 香港會係首批淪陷地區之一
作者: neddylo    時間: 2012-8-22 14:16

如果真係打, 香港會係首批淪陷地區之一
投資初哥 發表於 2012-8-22 13:43

呢樣唔使擔心

美軍一係唔打,一打就會直指中南海
美國目的只係談判攞著數,地一 d 都唔重要
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-22 14:33

呢樣唔使擔心

美軍一係唔打,一打就會直指中南海
美國目的只係談判攞著數,地一 d 都唔重要 ...
neddylo 發表於 2012-8-22 02:16 PM

HK會係一個非常棒的籌碼
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-22 14:35

其實仲有一樣野值得留意
廣場協議

大陸未做好呢樣工作, 老美好不滿...
作者: neddylo    時間: 2012-8-22 14:42

HK會係一個非常棒的籌碼
投資初哥 發表於 2012-8-22 14:33

相對於整個國家戰略,香港點都唔會係主線,實在好難估計會唔會搞香港
作者: neddylo    時間: 2012-8-22 14:58

其實仲有一樣野值得留意

大陸未做好呢樣工作, 老美好不滿...
投資初哥 發表於 2012-8-22 14:35

共慘黨肯好以日本咁,比美國用金融搶掠就唔使動刀槍啦

即係好似遇到個賊仔,人地開聲就乖乖地交晒 d 錢出黎,咪唔使見紅囉

共慘黨又唔敢唔比,但係擠牙膏咁比,即係好似同個賊講: 拿....比廿蚊你搭車當無數啦

等個賊仔頂唔順一刀拮埋黎先知死,到時唔單止錢,個賊連底褲都搶埋
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-22 15:07

共慘黨肯好以日本咁,比美國用金融搶掠就唔使動刀槍啦

即係好似遇到個賊仔,人地開聲就乖乖地交晒  ...
neddylo 發表於 2012-8-22 02:58 PM

好貼切
呢種情況下, 除非你有反抗能力, 唔係都冇咩好結果...
由此引申, 如果賊仔成功, 老爺袋入面D錢真係凍過水, 只有貶值冇升值, 所以美金既趨勢
作者: neddylo    時間: 2012-8-22 20:05

2012 三國演義 (四)

講到打仗,好多人劈頭第一句就會話 : 唔可能 ! 大國都有核彈,邊會真係打

基礎概念上咁諗係正確,核武的確為世界帶來多年和平

但係美國已經拆左招,一早做左多重保險

1. 令中國在外交上完全孤立。共慘心知,唔出核彈仲可以吊鹽水,一出核彈就變左世界級恐怖份子
全世界立即群起圍攻,中共核心成員一係戰死,一係送去戰爭法庭等死。有無人會為中共講好說話呢 ? 無

2. 導彈防禦系統。以防中共萬一痴 Q 左線會動用核彈,美國一早建立起三重防禦網。第一重由韓國,日本,台灣組成的島縺。
第二重在太平洋海面。第三重在美國本土。導彈防禦系統係近十年來單一動用最多軍費項目,絕對是有備而來

3. 大量人質。中共的官二代,官三代為數不少都在美國,資產大部份都在美國,動用核武的提案相信未提出黎已經受到黨內極力反對
呵呵~ 人是你送過去的,錢也是你送過去的,能怪誰
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-22 21:23

2012 三國演義 (四)

講到打仗,好多人劈頭第一句就會話 : 唔可能 ! 大國都有核彈,邊會真係打

基礎概 ...
neddylo 發表於 2012-8-22 08:05 PM

同意~
核戰唔可能發生, 一用核彈頭只會成為全世界公敵, 冇國家會咁做
所以戰爭只能夠係鬥軍事實力/陣營既實力
作者: neddylo    時間: 2012-8-23 10:22

2012 三國演義 (五)

發動搶掠戰爭的必要性

近兩年投資者的目光都聚焦到歐洲,希臘,西班牙破產等消息炒得沸沸揚揚的時候
好像忘了幾年前好像說過 "美國破產" 等論調
今天還是有舊事重提,不過說的是債務上限,次按餘毒等等
小弟可以斷言一句 :這些全都是假議題 !

美國真正面對的財務深淵,遠遠超出一般人的想象

http://finance.sina.com.hk/news/18/2/1/5138143/1.html

美國的社保體系,可以說是美國經濟的命脈所在。我們很難想像美國人為何可以一毫子儲蓄都沒有
賺的錢通通花盡,而且還要有負債。靠的就是這個社保體系,說白點就是退休後有國家養
這個制度垮台的話,美國靠消費去支撐的經濟就玩完了

但是...隨著大量 baby boomer 退休,社保基金會面對嚴重的入不敷支
情況有多嚴重 ?
在美國的 baby boomer 約有 7800 萬人,每人每年領 4 萬元
一年的支出就是 3 萬億美元,這是一個什麼數字 ? 2010 年美國總稅收只是 3.6 萬億美元 !
根據 2007 年的數字,社保基金的結餘只有二萬多億,金融海嘯後失業率飛升,供款人數減少令資金流失得更快

這遊戲單靠美國玩不下去了。

上文的作者還說 : 美國現在加息又不行,減息又不行,進退維谷,麻煩大了。可是小弟一面看一面想的是.... 有大麻煩的是中國才對 !
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-23 11:08

2012 三國演義 (五)

發動搶掠戰爭的必要性

近兩年投資者的目光都聚焦到歐洲,希臘,西班牙破產等消息炒 ...
neddylo 發表於 2012-8-23 10:22 AM

有冇睇貨幣戰爭4? 入面都有類似既內容揭示呢樣野
中國買美債, 就係養緊美國嬰兒潮班人
實際上美國人在寫欠單, 中國人在為美國人/全世界人勞動
不過中國如果想脫出呢個圈套, 就必須搵到第2批豬豬幫中國人勞動, 即係下一個工業革命爆發既國家
作者: neddylo    時間: 2012-8-23 11:49

實際上美國人在 ...
投資初哥 發表於 2012-8-23 11:08

就憑中國的軍事同外交實力
單單憑近幾年多左幾個臭錢,邊可以駕馭下一個世界強國呢
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-23 11:52

就憑中國的軍事同外交實力
單單憑近幾年多左幾個臭錢,邊可以駕馭下一個世界強國呢  ...
neddylo 發表於 2012-8-23 11:49 AM

咁又唔駛咁擔心, 呢個趨勢非出於強迫, 而係不知不覺中因勢利導就做左
作者: neddylo    時間: 2012-8-24 10:56

2012 三國演義 (六)

戰爭的核心利益

經濟上

1. 解除外匯限制,人民幣立即自由兌換

2. 解除所有資產買賣限制

方便隨時再以金融搶掠,無需再次出兵勞民傷財

軍事上

1. 在北京或附近的城市駐兵,以防共慘黨反口

2. 停止開發第三代洲際飛彈,消除核子威脅

同英國要求清朝開放港口同貿易,以及劃租界駐兵,根本就是如出一徹
作者: 丁家貓    時間: 2012-8-24 11:30

實際上美國人在寫欠單, 中國人在為美國人/全世界人勞動
不過中國如果想脫出呢個圈套, 就必須搵到第2批豬豬幫中國人勞動, 即係下一個工業革命爆發既國家
投資初哥 發表於 2012-8-23 11:08

係無可能架. 中國 13 億人去養歐美幾億人口. 係全世界邊度搵咁多人去養果 13 億人呢? 養 13 億人仲未計要養埋歐美喎. 一諗到依度, 就知中國短時間都唔可以真正富起來
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-24 11:56

係無可能架. 中國 13 億人去養歐美幾億人口. 係全世界邊度搵咁多人去養果 13 億人呢? 養 13 億人仲未計要 ...
丁家貓 發表於 2012-8-24 11:30 AM

其實未必如你想像中咁難0既
第一, 係普遍中國人既消費水平即使提高, 應該相當長時間內都係及唔上歐美, 但係靠人多累計既效果則分分鐘勁過歐美, 所以我地唔可以用歐美個套消費水平放落去中國睇
第二, 支持13億人消費, 並非出於強迫性, 而係靠利誘, 當出口到中國銷售有利可圖被看好時, 相信會有很多地區願意去生產, 他們還巴不得爭相擴大產量
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-24 12:24

2012 三國演義 (六)

戰爭的核心利益

經濟上

1. 解除外匯限制,人民幣立即自由兌換

2. 解除所有資產 ...
neddylo 發表於 2012-8-24 10:56 AM

仲有中國博物館既國寶同老古董都唔可以放過
作者: neddylo    時間: 2012-8-24 17:43

2012 三國演義 (七)

中國 --- 難逃搶掠的羔羊

3 萬多億美元的外儲,一度是中國領導人自誇的理由,對外高喊 : 大國崛起了 !
不過正如老子所言 「禍兮福之所倚,福兮禍之所伏
富有了,是福。但富有到令人垂涎的程度,則可以是殺身之禍

美國即將面對每年以萬億為單位的財政缺口,要搶的話......環觀世界,捨中國其誰呢

只要戰爭正式爆發,美國已先勝一仗
因為資金會瘋狂逃離中國,造成人民幣的匯價大跌
巨量人民幣會兌換成美元流入美國
這不就是美國想要的結果嗎 ?

不是還有外匯管制嗎 ? 但是這是把雙面刃,萬一共慘黨停止外匯兌換,是可以阻止官方的外儲流失
但人民幣的官方價變成毫無意義,市場恐慌下離岸價會跌得更厲害

所有入口貨品以人民幣計價大幅升值,造成嚴重的通漲
最重要的是,這又在損害美國的利益.....美國要來搶美金,不到手可不會罷休

美元急速流走,國內人民幣嚴重不足,會引發嚴重的通縮,急需發人民幣來補充
但是問題來了,以往人民幣是以美元為基礎發行的,美元嚴重不足的時候怎辦 ?
濫印的話匯價會急挫造成惡性通漲,情況更加一發不可收拾
說到這裡共慘黨還是命不該絕,手中有一隻終極皇牌,此牌一出不但印發貨幣問題迎刃而解,而且經濟還可以迎來超級繁榮的十年
至於皇牌是什麼,這容小弟先賣一下關子,適當的時候自會言明
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-24 17:59

只要戰爭正式爆發,美國已先勝一仗
因為資金會瘋狂逃離中國,造成人民幣的匯價大跌
巨量人民幣會兌換成美元流入美國
這不就是美國想要的結果嗎 ?
neddylo 發表於 2012-8-24 05:43 PM

其實如果打仗, 資金流走一定會0既
中國若處於下風, 人仔價賤, 對老美既利益不在於小小3萬億...
3萬億唔夠老美塞牙縫, 反而中國既資源會比較吸引, 只要老美可以佔領有用既地方/賤價同中國買
作者: neddylo    時間: 2012-8-25 00:23

其實如果打仗, 資金流走一定會0既
中國若處於下風, 人仔價賤, 對老美既利益不在於小小3萬億...
3萬億唔夠 ...
投資初哥 發表於 2012-8-24 17:59

中國油鐵銅都要大量入口,真係資源多 ? 人就最多,不過唔值錢

如果要資源,打伊朗唔係仲好 ?

實物價值有限,睇唔見o既野先最值錢
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-25 13:07

中國油鐵銅都要大量入口,真係資源多 ? 人就最多,不過唔值錢

如果要資源,打伊朗唔係仲好 ?

實物 ...
neddylo 發表於 2012-8-25 12:23 AM

又唔好咁睇死老爺豬仔錢ant, 就數一種: 稀土
而且其他資源其實都唔在少, 而且近中亞個邊可能仲有好多
作者: neddylo    時間: 2012-8-26 11:54

2012 三國演義 (八)

已經寫到第八篇,又話三國演義,講親都係中美,歐洲都好似鬼隱左咁 ?

無錯,國際事務上歐洲正在鬼隱中,就有如1840 年的美國,勢力四分五裂,有待重新整合

要整合歐洲,不得不提歐元區這個遊戲,想出這個辦法的人真是絕頂聰明
一開始是一個雙贏遊戲,出口強國得到一個較低匯率,有利實體經濟
弱國得到低息率及天量借貸額,大搞福利政策,自然是皆大歡喜
可是到了現在,弱國債務紛紛出現問題,需要救援
強國就可以用自己的 "辛勞" 站在道德高地
邊威迫邊利誘,最終想得到的,無非是這些國家的財政權
掌握了財政權,跟全面控制基本上沒有大分別

孫子的那句 "不戰而屈人之兵" 被西方人發揮得淋漓盡致了

不過事情不會那麼順利,交出權力必定經歷連番掙扎,反抗
最後會不會發展成美國那樣,爆發南北戰爭也說不定
默克爾也說,歐洲的問題至少也要十至二十年才能解決
說的根本不是歐債,是在說德國一統歐洲的大業嘛

先安內而後攘外,既是內鬥中,中美之間的事最好少理為妙
所以一段長時間內歐洲在國際事務上也是在鬼隱狀態
不過他日歐洲一統,或是組成聯邦,則可以是一個跟美國分庭抗禮的對手
到時中國還有剩餘價值的話,也會是搶得最狠的一個
作者: 投資初哥    時間: 2012-8-26 14:26

2012 三國演義 (八)

已經寫到第八篇,又話三國演義,講親都係中美,歐洲都好似鬼隱左咁 ?

無錯,國際事 ...
neddylo 發表於 2012-8-26 11:54 AM

睇呢個形勢, R洲似足東吳
一時幫助美國搞中國, 一時又與中國搞下合作, 左右逄源
R洲滿城風雨, R元鋒芒收斂, 正好暫時離開美元的視線, 俾中美惡鬥, 自己偏安一隅, 等待時機
作者: neddylo    時間: 2012-8-28 13:19

買回 17561 騰訊 call @0.144

頂佢,業績前震倉震到應一應,業績後即炒上,成交放大
玩到咁賤格,後 ...
neddylo 發表於 2012-8-16 11:11

賣出 17561 @0.153

等左成個禮拜,好似無力破頂咁,賣左先
作者: LG338    時間: 2012-8-28 14:57

賣出 17561 @0.153

等左成個禮拜,好似無力破頂咁,賣左先
neddylo 發表於 2012-8-28 13:19

多謝!
作者: neddylo    時間: 2012-9-3 10:39

買入建行 call 18664 @0.123

股證種類         標準        引伸波幅         25.27 %
認購/認沽         認購        實際槓桿         12.79 x
行使價         5.5        槓桿比率         42.07 x
到期日(年-月-日)         2012-12-10        溢價         10.43 %
最後交易日(年-月-日)         2012-12-04         對沖值         30.39 %
剩餘日數         98 日         每日時間值損耗         -1.39 %
換股比率         1         價內/價外         8.055% 價外
每手股數         1,000         街貨量(百萬份)         9.313
30日正股歷史波幅         20.49 %         街貨百分比         7.76%
打和點         5.621        街貨量圖表       
引伸波幅敏感度         7.63 %        上市日期         2012-05-30
作者: neddylo    時間: 2012-9-6 11:41

買入建行 call 18664 @0.123

股證種類         標準        引伸波幅         25.27 %
認購/認沽         認購        實際槓桿         12.79 x
行使 ...
neddylo 發表於 2012-9-3 10:39

止蝕 0.096
作者: 投資初哥    時間: 2012-9-6 16:28

止蝕 0.096
neddylo 發表於 2012-9-6 11:41 AM

果然係位列...
作者: neddylo    時間: 2012-9-6 16:32

果然係位列...
投資初哥 發表於 2012-9-6 16:28

手痕玩下o者,唔對路就閃
作者: neddylo    時間: 2012-9-8 12:47

2012 三國演義 (番外篇)

越黎越近十八大同美國大選,場大戲越黎越緊張

先講美國,兩個總統候選人正式開戰,一開場就 55 波
不過黑馬有暗湧,籌款金額遠遠不及對手羅姆尼
甚至競選經費已見赤字,如果競選資金不繼即係企係度比人打,危矣

而羅姆尼吸金力之強,可說是前無古人,莫非資本已經作出了選擇 ?

兩個候選人除左經濟政策,最大的分別在對華立場上
黑馬一貫對華比較溫和,而羅姆尼則以針對中國見稱
甚至說在他即位第一天就將中國列為匯率操縱國,其他對華言論亦甚為火藥味濃郁
所以對美國人而言,這次大選除了是在經濟政策上的選擇外,也是美國對華是友是敵的選擇
萬一是羅姆尼當選的話,可以說是中美關係的一個轉折點

話說....美國人由幾年前有點仰慕中國文化 : 學中文,中國題材的電影, 動畫蔚成成風
到近期調查,認為中國是朋友的,不足一半; 認為中國是最大敵人的,由 2011 年的 16% 大升至今年的 23%
這種民心改變往往是兩國交惡的開始,會否成為是次選舉的關鍵因素,甚或引發貿易戰或是真鎗實彈的戰爭,則要好好拭目以待

中國下篇再續
作者: 投資初哥    時間: 2012-9-8 13:04

2012 三國演義 (番外篇)

越黎越近十八大同美國大選,場大戲越黎越緊張

先講美國,兩個總統候選人正式 ...
neddylo 發表於 2012-9-8 12:47 PM

羅姆尼重提金本位喎, 點睇
作者: 投資初哥    時間: 2012-9-8 13:24

其實美國宜家經濟逐步回穩, 暫時唔需要再靠老爺, 對華態度上可以冇咁多顧忌
作者: neddylo    時間: 2012-9-8 14:57

其實美國宜家經濟逐步回穩, 暫時唔需要再靠老爺, 對華態度上可以冇咁多顧忌 ...
投資初哥 發表於 2012-9-8 13:24

美國經濟回穩,只係表面
最重要係供求關係上的改變

正如前文所言,美國依家唔要貨物要銀紙
但係中國死抱住銀紙唔放,利益面上已變為對立
作者: neddylo    時間: 2012-11-5 12:18

剪羊毛(Fleecing of the Flock)與美國1921年農業衰退

“1894年9月1日,我們將停止一切貸款的延長。那一天,我們將索還我們的錢。我們將擁有並拍賣尚未清嚐的財產。我們會以我們自己定的價格得到密西西比河以西三分之二的農田和以東的成千上萬的土地。農民將(失去土地)變成受僱用,就像英國那樣。”

1891年美國銀行家協會(收錄於1913年4月29日的國會記錄)

剪羊毛是銀行家圈子裡的一個專用術語,意思是利用經濟繁榮和衰退的過程所創造出的機會,以正常價格的幾分之一擁有他人的財產。當銀行家控制了美國的貨幣發行大權,經濟的繁榮和衰退變成了可以精確控制的過程,此時的剪羊毛行為對於銀行家來說,就像從靠打獵為生的游牧階段進化到了科學飼養的穩產高產階段。

第一次世界大戰給美國帶來了普遍繁榮,大規模的戰爭物資採購極大地促進了美國各行業的生產與服務。美聯儲從1914年到1920年向經濟領域投放了大量貨幣,紐約聯儲利率由1914年的6%降到了1916年的3%,並一直保持到1920年。

為了向歐洲協約國提供貸款,銀行家們在1917和1918兩年中進行了四次大規模債券募集,稱為“自由債券”(Liberty Bond),債券利息從3.5%到4.5%不等。這些債券發行的一個重要目的就是吸收美聯儲已經嚴重超量發行的貨幣和信用。

在戰爭中,工人得到了高工資,農民的糧食在戰爭中賣到了很高的價錢,勞工階層的經濟狀況有了很大提高。當戰爭結束時,由於生活和消費節儉,農民手中握有大量現金,而這筆巨額財富卻不在華兒街銀行家的控制之下。原來,中西部的農民普遍把錢存在保守的當地銀行,這些中小銀行家對紐約的國際銀行家普遍是抵觸和對抗態度,既不參加美聯儲銀行系統,也不支持對歐洲戰爭貸款。華爾街的大佬們早就想找機會好好修理一下這些鄉巴佬,再加上農民這群“肥羊”又膘肥體壯,早已看著眼熱的華爾街銀行家們準備動手剪羊毛了。

華爾街銀行家們首先採用了“欲擒故縱”的計策,建立了一個被稱為“聯邦農業貸款委員會”(Federal Farm Loan Board)的機構專門“鼓勵”農民把他們的血汗錢投資於購買新的土地,該組織負責提供長期貸款,農民當然是求之不得。於是大量農民在該組織的協調下向國際銀行家們申請了長期貸款,並繳納了高比例的首付款。

農民們可能永遠也不會知道他們掉進了一個精心設計的陷阱。

在1920年的4、5、6、7四個月內,工業和商業貿易領域獲得了大額度的信用增加以幫助他們渡過即將到來的信貸緊縮。只有農民的信用申請被全部拒絕。這是一次華爾街精心設計的金融定向爆破!旨在掠奪農民的財富和摧毀農業地區拒絕服從美聯儲的中小銀行。

參議院銀行與貨幣委員會主席歐文(聯署1913年美聯儲法案)在1939年的參議院白銀聽證會上說:“在1920年年初,農民們是非常富裕的。他們加速償還著按揭,大量貸款購置新土地。1920年下半年,突如其來的信用和貨幣緊縮使他們大批破產。1920年所發生的一切(農民破產)與應該發生的完全相反。”[4.20]

對於因為戰爭而過多發放的信貸,本應在若干年裡逐步解決,但是美聯儲董事會在1920年5月8日聚在一起開了一個公眾完全不知情的秘密會議。他們在一起密謀了一整天;會議記錄多達60頁,這些記錄最終於1923年2月19日出現在參議院的文檔中。(美聯儲)A類董事,美聯儲諮詢委員會的成員參加了會議,但是B類董事,代表商業、貿易和農業的董事沒有被邀請。C類代表美國人民的董事同樣沒有被邀請。

只有大銀行家參加了這個秘密會議,而他們當天的會議直接導致了信貸緊縮,並最終導致了第二年國民收入減少了150億美元,幾百萬人失業,土地和農場價值暴跌了200億美元。

威爾遜的國務卿布萊恩一語點破了問題的根源:“美聯儲銀行本應是農民最重要的保護者,卻成為了農民最大的的敵人。對農業的信貸緊縮是一次蓄謀的犯罪。”[4.21]

在對農業的“剪羊毛”行動喜獲豐收之後,中西部地區附隅頑抗的中小銀行也被清剿得滿目蒼​​夷,美聯儲又開始放鬆銀根。
作者: 投資初哥    時間: 2012-11-5 13:56

剪羊毛(Fleecing of the Flock)與美國1921年農業衰退

“1894年9月1日,我們將停止一切貸款的延長。那 ...
neddylo 發表於 2012-11-5 12:18 PM

點解呢段野好似似曾相識...
「給我一國的貨幣發行權, 我不在乎誰制定法律!」
作者: neddylo    時間: 2012-11-5 14:41

點解呢段野好似似曾相識...
「給我一國的貨幣發行權, 我不在乎誰制定法律!」 ...
投資初哥 發表於 2012-11-5 13:56

可能貨幣戰爭有講過啦
作者: neddylo    時間: 2012-11-5 14:42

留意埋個背景同依家十分相似
超低息,超發貨幣
受益者不在美帝控制之下
市場槓桿十分大

全世界以為美帝要等十幾廿年去消化超發貨幣
點知突如其來的一個緊縮,全部收檔
作者: 投資初哥    時間: 2012-11-5 14:47

超低息,超發貨幣
受益者不在美帝控制之下
市場槓桿十分大

全世界以為美帝要 ...
neddylo 發表於 2012-11-5 02:42 PM

第二次亞洲金融危機, 迫在眉睫
作者: 投資初哥    時間: 2012-11-5 15:03

超低息,超發貨幣
受益者不在美帝控制之下
市場槓桿十分大

全世界以為美帝要 ...
neddylo 發表於 2012-11-5 02:42 PM

如果fiscal cliff過唔到, 就會提前發生
作者: neddylo    時間: 2012-11-19 10:55

奧巴馬當選,伯藍黑留任,唔係應該令股市上升 ? 點解連任到依家一路跌 ?

因為奧巴馬堅持取消對富人的稅務優惠,包括資產增值稅的寬減,2013 年 1 月 1 日起資產增值稅會由 15% 升到 20%,手上有大量盈利的基金會點做 ? 當然係趁加稅前出貨
作者: neddylo    時間: 2012-11-19 11:12

小弟認為黎緊的所謂財政懸崖又係炒作出黎

因為奧巴馬已經講明支出一定要減,稅收一定要加
就算共和黨拎唔出一個大家接受的議案,都會觸發自動削赤機制,結果係一樣
不過對共和黨的政治壓力亦非常大,相信最後都會妥協

今次就好似上年 8 月的債務上限一樣, 一定拖到最後一刻先會傾得掂
傳媒就會大肆炒作美國崩潰啦等等,小弟估計效應同債務上限一樣,會令黃金快速上升
奧巴馬當選果日,黃金大升,就係投資者都預計到會有呢一日

歡迎光臨 HKCash - 現金流投資論壇 (http://www.hkcash.com/discuzx/) Powered by Discuz! 7.2