返回列表 發帖

[心得分享] 叻 D 2011 年投資倉 - 世紀 Sucker Rally

恆指波浪分析 - 三年周線
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

恆指波浪分析 - 半年日線
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

持貨.... 都係果d 啦

388 @ 176.1 全球資金泛濫,睇好股市成交
653 @ 1.51 人仔升值 + 內地嚴重通漲,睇好本地零售

感謝分析指教~

賣出
653 @ 1.48
388 @ 186.4

樓市何時會明顯下調 ?

在香港,新增"住屋需求"其實是穩定的
除了以上提及的,影響樓價的重要因素就是 "新盤落成量"
有留意開樓市會記得政府下令限制發水比例,死線在今年 4 月1日
在此之前魔鬼發展商必定出盡吃奶之力,務入令手上項目達到入則要求
大量入則造成在往後二年左右,新盤落成量大幅上升,樓市在供應增加之下才有望明顯回調

但是,這政策也令今年下半年的入則量減少,令新盤落成量在急升之後急降
這急降就會成為樓市五浪上升的重要動力

買入

1788 @ 4.56
1203 @ 2.02

樓市何時會明顯下調 ?

在香港,新增"住屋需求"其實是穩定的
除了以上提及的,影響樓價的重要因素就是 "新盤落成量"
有留意開樓市會記得政府下令限制發水比例,死線在今年 4 月1日
在此之前魔鬼發展商必定出盡吃奶 ...
neddylo 發表於 2011-1-19 16:29

住屋需求, 其實是穩定的.....這個有問題,我覺得需求係很彈性的!打工仔,當感覺很快無野撈,我就唔信佢原來的需求不會改變!

住屋需求, 其實是穩定的.....這個有問題,我覺得需求係很彈性的!打工仔,當感覺很快無野撈,我就唔信佢原來的需求不會改變!
LG338 發表於 2011-1-19 18:52

首先,小弟係指 "新增住屋需求",即係每年從父母家搬出黎住o既人

另外,就算指經常住屋需求也是一樣,無得撈時,住籠屋都算係一種住屋需求
需求改變左,唔等於無需求,除非真係慘到要訓街

首先,小弟係指 "新增住屋需求",即係每年從父母家搬出黎住o既人

另外,就算指經常住屋需求也是一樣,無得撈時,住籠屋都算係一種住屋需求
需求改變左,唔等於無需求,除非真係慘到要訓街 ...
neddylo 發表於 2011-1-19 22:14

咁又唔駛訓街, 如果市唔掂, 咪齊齊搬番去同父母住囉, 最多迫d... 70-80年代都係咁住架啦.

需求? 市唔掂就會失業, 失業就會供唔掂, 咁就要賣樓架啦, 到時乜需求都無晒架啦.