返回列表 發帖

這兩天都在看 "貨幣戰爭",對於世界經濟的遊戲規則認識多了

回頭再看現在的資產市場
有不少疑問油然而生

1. 港匯下跌但拆息同時下跌 ?
2. Shibor 為何突然大幅上升 ?
3. 聯儲局可否無限制印美元烘托著資產價格 ?
4. 美債息不斷上升,會否帶來危機 ?
5. Prime Rate 可以完全不理會債息上升 ?
6. 各大行均預測港股 2011 年目標 28000-32000,提醒散戶去執錢 ?
7. 最大的問題是... 不停印新錢的遊戲好像沒有破綻,就算債息上升,危機的引爆點又在那 ?

1. 港匯下跌但拆息同時下跌 ?
2. Shibor 為何突然大幅上升 ?
3. 聯儲局可否無限制印美元烘托著資產價格 ?
4. 美債息不斷上升,會否帶來危機 ?
5. Prime Rate 可以完全不理會債息上升 ?
6. 各大行均預測港股 2011 年目標 28000-32000,提醒散戶去執錢 ?
7. 最大的問題是... 不停印新錢的遊戲好像沒有破綻,就算債息上升,危機的引爆點又在那 ?

neddylo 發表於 2011-2-6 21:08

1 同 2 有點矛盾, 但又不是完全矛盾, 如果國內息高, 照計某些大型國企應可在香港借錢吧, 所以無理由拆息會兩極走.
3 同 4 有點矛盾, 如果聯儲局真係不斷買債, 為何美債息仍然壓不低? 究竟係咪真係印緊銀紙? 況且美元過於疲弱對美國是不利吧, 因為美國仍然是靠入口為主的國家.
關於5, 美國供樓利息仍在上升中, 但香港拆息仍然偏低, 奇怪... 恐防某一天利息會大幅扯高, 不過我估計呢一日不應在今年上半年出現. (突如其來加息好難估, 現在美國就係玩估你唔到, 但我相信今年唔加息機會係0)

其實我最驚係...美國息口失控, 要知道FED 定既利率, 只係佢地既目標, 唔一定做得到.

1 同 2 有點矛盾, 但又不是完全矛盾, 如果國內息高, 照計某些大型國企應可在香港借錢吧, 所以無理由拆息會兩極走.
3 同 4 有點矛盾, 如果聯儲局真係不斷買債, 為何美債息仍然壓不低? 究竟係咪真係印緊銀紙? 況且美元過於疲弱對美國是不利吧, 因為美國仍然是靠入口為主的國家.
關於5, 美國供樓利息仍在上升中, 但香港拆息仍然偏低, 奇怪... 恐防某一天利息會大幅扯高, 不過我估計呢一日不應在今年上半年出現. (突如其來加息好難估, 現在美國就係玩估你唔到, 但我相信今年唔加息機會係0)

其實我最驚係...美國息口失控, 要知道FED 定既利率, 只係佢地既目標, 唔一定做得到.
miracle 發表於 2011-2-7 12:38

其實港匯下跌同 Shibor 上升小弟的推想係 "資金流走" 但是 hibor 下跌就成為異數
會唔會係 ...... 大陸資金經香港流走,落到黎存成 RMB,但外資同時沽 HKD ?
咁就會造成銀行體系好多錢但係港匯下跌的現象

聯儲局大量買債先大問題 .....QE2 之下債息不跌反升,即係話發債的數目已經係市場承受不了
導致市場對美債信心下跌
係咪印緊銀紙.....睇下條 link 就會明白
http://www2.news.sina.com.hk/news/19/1/1/2004049/1.html

問題 4 似乎搵到答案了
http://paper.wenweipo.com/2010/12/15/TZ1012150013.htm

聯儲局大量買債先大問題 .....QE2 之下債息不跌反升,即係話發債的數目已經係市場承受不了
導致市場對美債信心下跌
係咪印緊銀紙.....睇下條 link 就會明白
http://www2.news.sina.com.hk/news/19/1/1/2004049/1.html

neddylo 發表於 2011-2-7 13:05

頂! 咁咪仲大獲, 聯儲局控制唔到個息口..

美指期貨╱美債孳息╱黃金行情:標普期指1307﹒0跌0﹒3點
                 標普與美債孳息率最新行情
 名稱          14:30報價   上日報價    升╱跌  升╱跌百分率
 -----------------------------------------
 標普500三月份期指  1307﹒00 1307﹒30  -0﹒30 -0﹒02%
 三十年期美國債券孳息率 4﹒7421%   4﹒73%
 十年期美國債券孳息率  3﹒6618%   3﹒65%
 五年期美國債券孳息率  2﹒2970%   2﹒27%
 三年期美國債券孳息率  1﹒2527%   1﹒23%
 兩年期美國債券孳息率  0﹒7644%   0﹒75%
 -----------------------------------------

頂! 咁咪仲大獲, 聯儲局控制唔到個息口..

miracle 發表於 2011-2-7 14:49

成個遊戲就係咁玩
老美不斷用新錢還息同舊債
個 loan 越滾越大
需要的新錢越黎越多

唔印新錢就違約
印新錢就要不斷發債,直到無足夠人買債,債息就上升
中國由上年開始已不斷減持美債
變為英國資金頂住債市
http://www.epochtimes.com/b5/11/1/25/n3152744.htm << 引述紐約時報

唔覺唔覺黎個頭肩頂,好友大檸樂鳥
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

世事難料,估唔到恆指今日又大跌,今小弟大失預算
暫時睇,恆指頭肩頂的量度跌幅是 1000 點,目標在 22400-22500 左右
而今日的陰燭收市位完全脫離保力加通道,翻查近年恆指記錄

這情況通常出現在:
1. 大型跌市的結尾
2. 大型跌市的中段,作為短線的底部

配合其他指標去看,目前恆指還未具備見底的條件,所以只有判斷為跌市中段
但恆指 RSI 已跌近 30,且後市去向還未有頭緒,都係睇多一陣先行動

最新恆指數浪圖

嘩~~ 怎麼可能 ! 反彈浪 ABC 會大成這樣 ??
初初小弟都不相信,只有視這個上升浪為一個新牛市
但其實怎麼細數也不可能符合上升浪的規則
如果將它看成是一個反彈,一個超大的反彈一切就好解釋了
美國的 QE1,中國 4 萬億及其他各國不斷放水造成的超級反彈市

最近睇林一鳴果本投資心戰心,寫於2008.跟佢方法數,就係做緊A.  最唔似係五,但係按他的心理分析,又極似。有時間去借來睇下! 563.5 4416

---------------
附件文件無法保存到服務器,可能是目錄屬性設置問題,請與管理員聯繫。

最近睇林一鳴果本投資心戰心,寫於2008.跟佢方法數,就係做緊A.  最唔似係五,但係按他的心理分析,又極似。有時間去借來睇下! 563.5 4416

---------------
附件文件無法保存到服務器,可能是目錄屬性設置問題,請 ...
LG338 發表於 2011-2-21 22:37

小弟之前有睇林一鳴寫的 blog,大約都知佢的數法

不過數浪就係咁,除非係先知,否則數浪式會跟住市況有變動

目前呢種走法唔係第一次,2000 科網股就有過類似的波浪,只係個反彈大左好多倍