返回列表 發帖
係幾穩定o既......呢十幾年

不過之前成個 20 世紀都係亂到乜咁
兩場世界大戰,冷戰,蘇聯倒台
中國都有國共內戰,文革,六四

近排中東都有茉莉花浪潮,係咪意味住世界局勢將會改變 ?? ...
neddylo 發表於 2011-6-7 09:45 AM

如果真係就要把握機會大富崛起

其實人老左過世之後將畢生積蓄既財富歸還俾政府再分配的確係一個方法

不單回饋社會,亦鼓勵下代努力人生,再生產投資,並減少貧富不均
投資初哥 發表於 2011-6-7 09:07

其實仲大鑊,憑咩咁肯定政府可以做到合理分配

組成政府o既都係人,人.....邊有唔貪

到時貧富懸殊只會更嚴重,國富民窮

真正富豪, 佢地的身家夠佢地食十世, 每月物業收租都過千萬...
RB_小琪手 發表於 2011-6-7 00:18

正路係咁, 不過有些富二代好大喜功, 亂咁來, 真係會敗晒d祖業..

所以某些富豪會成立家族信託基金, 後代只能收息, 並不能動用本金.. 咁就可以保障世世代代都咁富有..

其實仲大鑊,憑咩咁肯定政府可以做到合理分配

組成政府o既都係人,人.....邊有唔貪

到時貧富懸殊只會更嚴重,國富民窮
neddylo 發表於 2011-6-7 09:53 AM

呢個方法當然可能會出問題...所以呢個辦法要係基於政府能夠做好一向的財富轉移功能才可行

不公未必完全消除,但係應該有助減輕

以現時樓價來講, 我敢話大部分80/90後, 一定要靠屋企才能置業..

如果屋企無錢, 又要你俾家用, 基本上都無乜可能買樓 (指現在岩岩出來做野果批)...  白手興家係呢個年代少之又少...

正路係咁, 不過有些富二代好大喜功, 亂咁來, 真係會敗晒d祖業..

所以某些富豪會成立家族信託基金, 後代只能收息, 並不能動用本金.. 咁就可以保障世世代代都咁富有.. ...
miracle 發表於 2011-6-7 10:00 AM

好記得C老有日篇專欄問左個好有意思既問題,點解金錢唔係好似勞力咁日日結清,而可以擁有放係銀行收息的保障,以彌補通脹的損失?

呢個係大富世代保障其富裕的鎖匙之一

係幾穩定o既......呢十幾年

不過之前成個 20 世紀都係亂到乜咁
兩場世界大戰,冷戰,蘇聯倒台
中國都有國共內戰,文革,六四

近排中東都有茉莉花浪潮,係咪意味住世界局勢將會改變 ?? ...
neddylo 發表於 2011-6-7 09:45

其實去到某個臨界點, 動亂就會爆發, 當窮人完全不能生活, 就會亂...

所以富有的人有時候都要給條路俾窮人行, 迫死窮人, 最終只會自招惡果, 不過現今無乜人會識咁諗..

其實去到某個臨界點, 動亂就會爆發, 當窮人完全不能生活, 就會亂...

所以富有的人有時候都要給條路俾窮人行, 迫死窮人, 最終只會自招惡果, 不過現今無乜人會識咁諗.. ...
miracle 發表於 2011-6-7 10:07 AM

宜家飛機大炮咁掂,窮人想做造反難過登天...

宜家飛機大炮咁掂,窮人想做造反難過登天...
投資初哥 發表於 2011-6-7 10:11

飛機大炮唔炸得自己人架喎

一炸就會好似卡達菲咁,比全世界圍剿

飛機大炮唔炸得自己人架喎

一炸就會好似卡達菲咁,比全世界圍剿
neddylo 發表於 2011-6-7 10:12 AM

哈哈 ,不過卡達菲似係俾富人玩陰多D,如果真係富人老家出事,世界可能會俾唔同既反應