返回列表 發帖
不過有樣唔同, 老美唔似會直接開打, 始終結果係點好難講
小弟睇佢都係想混水摸魚, 挑撥中國鄰近地區 ...
投資初哥 發表於 2012-8-22 09:18

歐洲會獨立一篇去講

今日要搵下資料先...

2012 三國演義 (三)

歷史總係不斷重覆.... 同一個劇本,換個角色又再上演
當日的歐洲與美國角色對調,可惜的是中國還是中國

故事講到共慘黨調控,阻止美金流出。當時是 2010 年的事
2010 年來美國怎樣回應呢

1. 加強 TPP 的作用,即是 <<泛太平洋戰略經濟夥伴關係協議>>
換句話說,就是一個埋堆遊戲,要所有東南亞國家表態支持中國定美國
這一著在外交上加強圍堵中國,令中國在東亞一個似樣的盟友都沒有 (不要說有北泡....)

2. 今年年初,美軍高調地宣布將戰略重心轉回亞洲
其實,亞咩洲丫,大家都明.....槍頭對準中共至真

3. 南海問題,釣魚台問題日趨激烈。以前日本都唔會話拎釣魚台黎買賣,依家夠膽咁講係咪收到 order 要做野 ?

4. 美軍係亞洲無數次軍事演習,最大陣仗要講到 6 月的 22 國聯合軍演
環太平洋地區幾乎所有國家都有參加,就是沒有中國

5. 最後呢單料都係從隔離台收風。美國近幾個月無啦啦鋼同銅入口多左 15-20%
小弟特意查左美國鋼鐵栛會的公佈,證實真有其事
但是.....近幾個月的工業數據平平,新屋興建數字仲要下跌
入口咁大批金屬要黎做咩 ?
如果配合埋幾間軍工公司近幾個月的股價....小弟相信製造軍火係一個合理估計....

2012 三國演義 (三)

歷史總係不斷重覆.... 同一個劇本,換個角色又再上演
當日的歐洲與美國角色對調,可 ...
neddylo 發表於 2012-8-22 12:54 PM

如果真係打, 香港會係首批淪陷地區之一

如果真係打, 香港會係首批淪陷地區之一
投資初哥 發表於 2012-8-22 13:43

呢樣唔使擔心

美軍一係唔打,一打就會直指中南海
美國目的只係談判攞著數,地一 d 都唔重要

呢樣唔使擔心

美軍一係唔打,一打就會直指中南海
美國目的只係談判攞著數,地一 d 都唔重要 ...
neddylo 發表於 2012-8-22 02:16 PM

HK會係一個非常棒的籌碼

其實仲有一樣野值得留意
廣場協議

大陸未做好呢樣工作, 老美好不滿...
Don't believe what you see, just believe what you trust!

HK會係一個非常棒的籌碼
投資初哥 發表於 2012-8-22 14:33

相對於整個國家戰略,香港點都唔會係主線,實在好難估計會唔會搞香港

其實仲有一樣野值得留意

大陸未做好呢樣工作, 老美好不滿...
投資初哥 發表於 2012-8-22 14:35

共慘黨肯好以日本咁,比美國用金融搶掠就唔使動刀槍啦

即係好似遇到個賊仔,人地開聲就乖乖地交晒 d 錢出黎,咪唔使見紅囉

共慘黨又唔敢唔比,但係擠牙膏咁比,即係好似同個賊講: 拿....比廿蚊你搭車當無數啦

等個賊仔頂唔順一刀拮埋黎先知死,到時唔單止錢,個賊連底褲都搶埋

共慘黨肯好以日本咁,比美國用金融搶掠就唔使動刀槍啦

即係好似遇到個賊仔,人地開聲就乖乖地交晒  ...
neddylo 發表於 2012-8-22 02:58 PM

好貼切
呢種情況下, 除非你有反抗能力, 唔係都冇咩好結果...
由此引申, 如果賊仔成功, 老爺袋入面D錢真係凍過水, 只有貶值冇升值, 所以美金既趨勢

2012 三國演義 (四)

講到打仗,好多人劈頭第一句就會話 : 唔可能 ! 大國都有核彈,邊會真係打

基礎概念上咁諗係正確,核武的確為世界帶來多年和平

但係美國已經拆左招,一早做左多重保險

1. 令中國在外交上完全孤立。共慘心知,唔出核彈仲可以吊鹽水,一出核彈就變左世界級恐怖份子
全世界立即群起圍攻,中共核心成員一係戰死,一係送去戰爭法庭等死。有無人會為中共講好說話呢 ? 無

2. 導彈防禦系統。以防中共萬一痴 Q 左線會動用核彈,美國一早建立起三重防禦網。第一重由韓國,日本,台灣組成的島縺。
第二重在太平洋海面。第三重在美國本土。導彈防禦系統係近十年來單一動用最多軍費項目,絕對是有備而來

3. 大量人質。中共的官二代,官三代為數不少都在美國,資產大部份都在美國,動用核武的提案相信未提出黎已經受到黨內極力反對
呵呵~ 人是你送過去的,錢也是你送過去的,能怪誰