返回列表 發帖

[心得分享] 奧巴馬藍圖

11 月 7 日奧巴馬成功連任美國總統,對世界金融走勢有何影響
就等 HKCASH 特派採訪員叻 D 同你睇真 D

目錄 (暫定)

1.財政懸崖
2.全球追稅
3.能源革命
4.工業復興
5.萬佛朝宗
6.泡沫爆破

好有「今日睇真D」味道
Don't believe what you see, just believe what you trust!

11 月 7 日奧巴馬成功連任美國總統,對世界金融走勢有何影響

5.萬佛朝宗

neddylo 發表於 2012-11-20 01:31 PM

張餐牌第5個好神秘喎, 等解畫

...
neddylo 發表於 2012-11-20 01:31 PM

就3能源革命, 小弟都認為十分可能, 而且會係21世紀上半葉的主題
主要有幾點促進呢個進程:
1. 地球資源匱乏, 石油有限
2. 國家安全問題
3. 現時各類新能源成本已逐步下降
4. 綠色革命的趨勢
5. 貨幣泛濫, 資源愈顯珍貴
6. 電池技術和智能系統愈趨成熟
誰能找到一種實用的替代能源, 將大幅減低生產成本, 直接導致生產力的飛躍, 也是另一個工業革命的起始點

唔使咁心急,慢慢睇落去就知啦

1. 財政懸崖

所謂的財政懸崖,基本上係 5 樣野
1. 小布殊的減稅措施到期
2. 2% 所得稅減免停止
3. 失業救濟金延長期停止
4. 新醫療稅法案到期
5. 政府大規模減少支出

美國 d 法例好__複雜,小弟都唔係完全明晒
不過簡而言之福利減影響消費,政府支出減影響投資
據估計財政懸崖會從經濟抽走 5500 億美元
雷曼資產都係 6500 億左右,影響不容小看

如果共和黨同奧巴馬不能達成協議就會啟動自動削赤機制,咁就全民加稅,得罪晒全世界
達成協議的話都仲可以保住中產同低下階層選票,所以小弟相信共和黨最後都會屈服
不過當然要拖到最後一秒鐘,增加政治籌碼

小弟估計整個過程會是這樣的:
共和黨拖拖拖..... 傳媒炒作財政懸崖.....黃金上升.... 最後一刻達成協議.....經濟陷入短期衰退......股市下跌

有一個因素小弟唔太肯定,就係評級機構會唔會再踩多一腳,降低美國主權評級
目前幾間評級機構已經放晒風,如果評級下降的話股市會跌得更急
陰謀論而言小弟估計降評級的機會比較大,因為奧巴馬已經為美國設計好復甦藍圖
下降評級會令美國資金回流,外國資金逃離,正所謂肥水不流別人田,你懂的

1. 財政懸崖

所謂的財政懸崖,基本上係 5 樣野
1. 小布殊的減稅措施到期
2. 2% 所得稅減免停止
3. 失業救 ...
neddylo 發表於 2012-11-20 10:59 PM

老美宜家個情形, 很似日本, 財富不均之下, 一部份私人財富過度膨脹, 政府則負債纍纍, 美元逐步變成利差交易工具, 似足日圓
老美本土有咩e郁, 美元一收一放對其他地方沖擊很大, 因為印出黎既美元已經多到形成一股勢力

老美宜家個情形, 很似日本, 財富不均之下, 一部份私人財富過度膨脹, 政府則負債纍纍, 美元逐步變成利差交 ...
投資初哥 發表於 2012-11-21 09:31

未零息之前美元已經泛濫
零息後美元直情取代埋日元成為利差交易貨幣

日本同美國情況類似,除左負債等負面野之外,優點都係相似
要解決財政問題,其實唔難,呢 d 容後再說

少許修改小弟的看法

之前小弟認為財政懸崖影響類似債務上限,所以黃金會上漲
事實上兩件事是相反的,債務上限提升意味印更多美元,所以黃金上漲
但是財政懸崖是相反,美國大幅度減赤意味將來印美元機會減少
對黃金的影響應該是稍微負面

我估印唔印錢都好, 相對黃金上升概關係應該唔係太大.

我認為黃金上升只有一個原因, 就係暫時用o黎取代美元概位置. 每個國家負債巳經去到跟本還唔到概地步. 如果要繼續 run 落去, 只有推倒從來. 概然大家有共識推倒從來. 每個國家咪瘋狂咁印囉. 去制造泡沫, 橫掂都唔洗還. 另一方面, 不停降各國評級, 目的只係讓出 aaa 位置出o黎. 世界上好多國家概錢係用美金做 backup, 而好多資金只可以投資係 aaa 評級概貨品. 要逹到萬劍歸宗, 就要將美元脫離 aaa 評級. 但係美元唔可以話脫就脫, 要其他貨幣或國家讓路先得. 當全世界無 aaa 評級時, 就會做成危機, 到時只有黃金為皇者. 黃金需求會一下子全世界爆發, 我記得金甲講過一句話 "no fever like gold fever", 睇下到時係咪咁. 全世界到時再創造一種新貨幣(包含黃金元素), 再封 aaa 俾佢, 到時全世界資金都流向依種貨幣.

邊個國家最多黃金? 第一應該係美國, 估計到時中國手上亦唔會少. 美國只要俾少少新概貨幣去還舊美元債務, 兩三下就乜都還清. 遊戲又可以由頭玩過.

邊個係輸家, 咪就係老散囉. 買磚頭, 買債券, hold cash 概人.......