返回列表 發帖
我估印唔印錢都好, 相對黃金上升概關係應該唔係太大.

我認為黃金上升只有一個原因, 就係暫時用o黎取代美元 ...javascript:;
丁家貓 發表於 2012-11-21 15:32

黃金的大升浪的確由美國 QE1 開始,之後到債務上限爭議達到 1900 的高峰
之後落返1600 ,近幾個月又因炒 QE3 上返 1700-1800
話黃金同印美元無關似乎有點...... 吧

至於其他問題,小弟之後的篇幅都提到,到時再一齊討論

我諗你誤會咗我概意思. 印錢只係催化劑. 就算唔印, 黃金一樣會升的.

買黃金只係對賭緊貨幣制度崩潰, 現今債務巳經去到無法回頭階段.

印錢第一次係最震撼, 假設市場有 10 蚊, 政府印多 10 蚊(即qe1), 人民手上概錢就會貶值50%.
政府再印多 10 蚊(即qe2), 人民手上概錢只會再貶值17%. 對比第一次少.
政府再印多 10 蚊(即qe3), 人民手上概錢只會再貶值8%. 對比第一二次再少.

所以我話就算再印, 相對影響巳經無咁大.

我諗你誤會咗我概意思. 印錢只係催化劑. 就算唔印, 黃金一樣會升的.

買黃金只係對賭緊貨幣制度崩潰, 現今 ...
丁家貓 發表於 2012-11-21 04:27 PM

按比例睇係咁, 不過現實中可能係微笑曲線黎, 因為人們往往屎到臨頭先醒覺

買黃金只係對賭緊貨幣制度崩潰, 現今 ...
丁家貓 發表於 2012-11-21 16:27

你咁講小弟就明了。不過應該係指 "法幣制度" 的崩潰是吧

如你所說,既然法幣制度的崩潰是由於債務過多引致
債務上升係由於赤字預算所引致

咁依家財政懸崖下赤字大幅收窄,甚至最後目標係平均預算的話
即係債務唔再增長,債務唔增長最起碼 --- 法幣制度的崩潰停止了
所以小弟理解為對黃金的少許負面消息,都錯唔晒掛

你咁講小弟就明了。不過應該係指 "法幣制度" 的崩潰是吧

如你所說,既然法幣制度的崩潰是由於債務 ...
neddylo 發表於 2012-11-21 16:51

我無話你錯. 只係現今債務巳經去到一個返唔到轉頭概地步.

如果真係可以減少財赤, 減少債務, 一定對黃金有好大負面影響.

按比例睇係咁, 不過現實中可能係微笑曲線黎, 因為人們往往屎到臨頭先醒覺 ...
投資初哥 發表於 2012-11-21 04:37 PM

若果係微笑曲線, 對老美最有利既做法係, 盡力將美元貶值幅度控制係微笑曲線既中間點, 既唔會令呢個超級制度崩潰, 亦可以最大地減輕債務負擔
簡單黎講就係, 避免市場恐慌, 無聲無息貶值

若果係微笑曲線, 對老美最有利既做法係, 盡力將美元貶值幅度控制係微笑曲線既中間點, 既唔會令呢個超級制 ...
投資初哥 發表於 2012-11-21 17:01

過去十幾二十年咪做緊, 大家被老美溫水煮蛙煮咗十幾二十年.

等同股市一樣, 牛市一期二期, 係慢慢向上, 到三期最後就放煙花, 我估老美印錢亦係同一樣方法.

過去十幾二十年咪做緊, 大家被老美溫水煮蛙煮咗十幾二十年.

等同股市一樣, 牛市一期二期, 係慢慢向上,  ...
丁家貓 發表於 2012-11-21 05:06 PM

正解, kill you 3 之目的是也, 每月煮一煮, 大家都唔係好覺

buy DZZ @ 4.22   610 shares

2.全球追稅

選戰果陣聽奧巴馬話要徵 "巴菲特" 稅,作為窮人一份子係咪好興奮呢
不過計下成盤數,只係最有錢人的 2% 人每年比多幾個%稅,根本對美國的龐大赤字毫無影響
要搞掂美國的赤字,除左減福利同政府開支之外,增加稅收都係重要一環

主角出場喇 ! 登登登鐙 ! FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act)
中文譯做 外國帳戶稅收遵從法案
小弟相信係全球最有霸氣的追稅法案
簡單講...就係全球的金融機構,包括銀行,證券行,保險公司等等..... 都要同美國稅局達成一份叫 FFI 的協議
只要簽左呢份 FFI,就要將所有美國人同美國人有關公司的戶口資料交比美國稅局
咁好惡o者,okok....可以唔簽的,不過金融機構所有從美國投資收益都要懲罰式抽稅 30%

幾乎所有先進國家都已經簽左協議,即係話美國人再想用轉移本地收益去外國避稅
或者係外國開金融公司投資返美國避稅已經不可行
條例會從 2013 年 1 月 1 日生效,FFI 就由 2014 年 1 月 1 日生效,之後的抽稅程序會逐步實施
就算依家未實行,已經有影響,因為 FFI 的執行成本太高,普遍外資機構已經拒絕美國人或公司開戶
最後都係 refer 返去美國分行先開到戶,即係奧巴馬叫你地邊度都唔使去,留係美國啦

淨係得到戶口資料都係未夠,因為美國稅例規定海外資產收益只需按當地的稅法交稅
此情況造就左所謂 "避稅天堂" 的出現
所以....奧巴馬講過要立法令美資海外收益都要補交稅金差額比美國,此法一旦加上 FATCA
美國庫房仲唔肥到褲都著唔落 ?