返回列表 發帖
睇呢幾個月都係上上落落無乜肉食
做返次輪商啦

HSI 四月沽 put 21000 @ 86
neddylo 發表於 2013-3-25 11:56

so close .... down side 1200 point is dangerous.  It is better to do SC at 234.  (I had 5 contracts in this position.)  Cut loss when fill the down gap (225).

so close .... down side 1200 point is dangerous.  It is better to do SC at 234.  (I had 5 contract ...
LG338 發表於 2013-3-25 12:53

short call 23400 咪一樣 1200 點

移動平均線向下
升1200點要幾日,跌1200點,只要兩日

移動平均線向下
升1200點要幾日,跌1200點,只要兩日
LG338 發表於 2013-3-25 14:04

咁小弟睇反彈丫嘛

燈還燈 ,燈唔夠 1200 點就得啦

咁小弟睇反彈丫嘛

燈還燈 ,燈唔夠 1200 點就得啦
neddylo 發表於 2013-3-25 03:57 PM

其實邊個收得多D錢

其實邊個收得多D錢
投資初哥 發表於 2013-3-25 16:15

理論上係一樣
實際要睇個莊開咩價
好似 21000 put 期權金就高過 23400 call 少少

理論上係一樣
實際要睇個莊開咩價
好似 21000 put 期權金就高過 23400 call 少少 ...
neddylo 發表於 2013-3-25 04:25 PM

俾小弟揀, 就揀多D水個

俾小弟揀, 就揀多D水個
投資初哥 發表於 2013-3-25 16:28

小弟係睇第二樣野
short 當然係為求穩陣收期權金,不過睇中方向都有著數
就係可以係期權金跌到好低果陣平倉,就唔使責住筆資金到結算

小弟係睇第二樣野
short 當然係為求穩陣收期權金,不過睇中方向都有著數
就係可以係期權金跌到好低果陣 ...
neddylo 發表於 2013-3-25 04:33 PM

不過臨月尾, 得返2-3日, 通常唔會咁大波幅掛
如果穩穩定定, 其實慳返平倉D錢都OK ge

不過臨月尾, 得返2-3日, 通常唔會咁大波幅掛
如果穩穩定定, 其實慳返平倉D錢都OK ge ...
投資初哥 發表於 2013-3-25 17:34

假設到月中已經得返 10 點
咁我用多半個月時間去賺埋呢 10 點就好雞肋

收工