返回列表 發帖
再買 中聯通 call 19336 @ 0.039

HSI APR Short Put 20800 @ 74

日央行加大印錢先黎跌,香港班冚 ...
neddylo 發表於 2013-4-5 11:09

勇!

隻聯通真係唔生性

對股票真係少少,些毫感情都唔可以有

一切都係睇錢份上,告誡之

賣出 19336 @ 0.031

頂唔順,止蝕

call 返恆指好過

睇到呢張圖,令小弟諗到 d 野
首先多謝投資初哥 po張圖出黎

係張圖睇到 FED 資產增加分三個階段
頭兩次就係 QE1 同 QE2
兩次港股都因此大升

但係令小弟最奇怪一點係,第三階段,即係由去年 11 月到依家
港股無跟隨 FED 資產上升的方向,反而去到 2 月開始跌市
即是什麼 ?

以小弟理解,無錯幾次 FED 都係印錢,但係今次資金並無如同 QE1 and 2 般流出美國
都乖乖地留係美國搵投資機會,所以港股無因此而受益
即是 : 美國經濟已經走出谷底正在復甦

對市場的影響
1. 以後美國點印錢都唔關香港事
2. 11 月至 1 月令港股上升的不是美元,以小弟看來,主要是日元,其次是英磅

即係以後日央行印日元,港股就上升,停印就下跌
睇實日元玩港股就無走雞

睇到呢張圖,令小弟諗到 d 野
首先多謝投資初哥 po張圖出黎

係張圖睇到 FED 資產增加分三個階段
頭兩次 ...
neddylo 發表於 2013-4-12 03:11 PM

有冇圖比較下JPY同HSI

有冇圖比較下JPY同HSI
投資初哥 發表於 2013-4-12 15:43

11- 1 月唔使講

2 月同 3 月日元調整,港股就跌足兩個月
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

11- 1 月唔使講

2 月同 3 月日元調整,港股就跌足兩個月
neddylo 發表於 2013-4-12 03:54 PM

THX
小弟都望左下美元、英鎊, 都有類似既走勢, 只係各隻貨幣到位調整既時間有些少差異

THX
小弟都望左下美元、英鎊, 都有類似既走勢, 只係各隻貨幣到位調整既時間有些少差異 ...
投資初哥 發表於 2013-4-12 16:19

美英日根本就係新邪惡軸心,幾間央行夾埋搞屎棍

美英日根本就係新邪惡軸心,幾間央行夾埋搞屎棍
neddylo 發表於 2013-4-12 04:22 PM

有佢地幾間大油廠(仲有D, eg. 澳等), 怕煮唔出大煲野咩
靚湯都要時間熬0既

期貨加按金比一通斬左一張 SP 21000
搞咩夜期都多舊魚

屎忽撞棍又係尋日未急跌之前放左,結果賺廿幾點

今日再 SP MHI 20800 @55 X 4
得返 7 個交易日仲有 250 MA 頂住,應該無問題