返回列表 發帖

[心得分享] 2014 金融風暴

開定先

可唔可以向前推多3年姐
Don't believe what you see, just believe what you trust!

可唔可以向前推多3年姐
投資初哥 發表於 2013-12-24 16:06

原本小弟都想推後少少,但係老伯唔想

退市的意義

2013 年 12 月18 日
FED 正式宣佈啟動退市
並預期在 2014 年底前完全停止 QE

小弟的理解
FED 買債也好,減少買債也好
都無必要向公眾交代
其實 FED 唔出聲,自己買少 d 債都可以的,唔通有人會因為 FED 每月買債唔夠 850 億去投訴嗎 ? 沒人會這樣做,亦沒有人敢這樣做

所謂的 " 交代" 目的只為向資本發出訊號
宣布 QE 是推動美元去新興市場
縮減 QE 就是召集美元回流
就是這麼簡單

原本小弟都諗住下年中退市前先走一個升浪
不過FED 已經發出訊號
無謂同資本大潮流對抗啦

每月 QE 850 億,依家縮減 100 億

有人話 : 比例黎講係好少o者,仲寬鬆緊呀

不過老伯最毒既一句就係 "2014 年底前完全退出買債"

唔講市場仲可以估 QE 可以退幾耐,可能兩年三年

老伯咁一講完全無晒想像空間,市場有晒預期 2014 年底會完全退出

會提前大約半年反映 "完全退出 QE" 的影響

即大約今年年中,會見到一個底部,年中之前呢.....唔使講喇掛

每月 QE 850 億,依家縮減 100 億

有人話 : 比例黎講係好少o者,仲寬鬆緊呀

不過老伯最毒既一句就係 "20 ...
neddylo 發表於 2014-1-3 12:04

同意今年年中應該會出現一個低位. 我記得有人講過, 通常世界杯或歐洲杯, 基金都會放哂貨安心睇波, 睇完先算. 唔知今年中唔中呢?

同意今年年中應該會出現一個低位. 我記得有人講過, 通常世界杯或歐洲杯, 基金都會放哂貨安心睇波, 睇完先 ...
丁家貓 發表於 2014-1-6 05:22 PM

睇幾多點

睇幾多點
投資初哥 發表於 2014-1-6 17:28

咁又無諗過喎.

睇幾多點
投資初哥 發表於 2014-1-6 17:28

點數唔好講喇

費事嚇親人

5-3-5

跌浪已成