返回列表 發帖

[心得分享] 2015 準備年

小弟 2015 兩大預測

1. 美國加息
2. A 股小升市

美國加息 (一)

FED 沒有陰謀了,一切都是陽謀
4-6 月加息沒什麼問題

但唔少人都有疑問,人工升幅、通漲咁低,點加息 ?
真係利率正常化,升返去 3-4 厘,美國自己都會爆,仲點加 ?

Nononono
小弟會話以上問題係捉錯用神
1. FED 加息完全唔關經濟 / 通漲事
2. 今次加息唔係咩利率正常化

美國加息 (一)

FED 沒有陰謀了,一切都是陽謀
4-6 月加息沒什麼問題

但唔少人都有疑問,人工升幅、通漲咁 ...
neddylo 發表於 2015-1-12 01:34 PM

又金融風暴

美國加息 (二)

FED 基本上係用返 2006-2007 年的劇本,加上些少中國因素再重演一次

當年日本零息,大量日元資金去美國套利
多年來大家有錢賺,相安無事
但係之後發生的息口變化,小弟用時序寫出黎

2006 年 6 月 29 日美國最後一次加息,當時利率 5.25 厘,日本 0 厘
2006 年 7 月 14 日,日本加息 0.25 厘,息差收窄至 5 厘
2007 年 2 月 17 日,日本再加息 0.25 厘,息差收窄至 4.75 厘,同時保持加息預期
2007 年 9 月 18 日,美國突然減息 0.5 厘,息差收窄至 4.25 厘
之後發生咩事,大家都知啦

即係日元套利資金利差只係收窄左一厘,美國經濟就崩潰

睇返轉頭,日本點解 2006 年加息呢 ?
最多係話經濟成長好好,有 4-5%
但通漲高嗎 ? No
就業顯著改善嗎 ? No
單純經濟上係搵唔到合適理由去支持果次加息

因。為。
這完全是金融戰的需要
為左令美國造出劇烈通縮的環境而作的金融決定

又金融風暴
投資初哥 發表於 2015-1-12 13:50

未到未到, "準備年" 丫嘛

美國加息 (二)

FED 基本上係用返 2006-2007 年的劇本,加上些少中國因素再重演一次

當年日本零息,大量日 ...
neddylo 發表於 2015-1-12 02:03 PM

撇開陰謀論黎講, 當時日仔加息, 應該係跟國際環境的行為

你指今次抄06-07年, 加一D中國因素, 想指老尾加息老爺爆煲?

美國加息 (二)

當年日本零息,大量日 ...
neddylo 發表於 2015-1-12 02:03 PM

其實現時環球好難會出現明顯的通漲
還原最基本的原因, 係主要的發達(已發展)國家都已經過左經濟成熟階段, 例如日、美、英、歐等
佢地人均收入高, 經濟較為富裕, 消費力強, 因此是支持宏觀總需求的力量
但他們進入了後發展時期後, 人口老化, 大量勞動力進入退休年齡, 消費意欲愈來愈低(例如美國的嬰兒潮一代), 而一些發展中國家(包括中國、印度、東南亞等)即使有大量年輕人口, 但由於人均收入未追上, 所以暫時也彌補不了已發展國家的需求缺口, 然而宏觀總供應卻不會因此而大幅下降, 原因係自動化大大提高了生產力
結果係供應長期大於需求, 於是物價傾向持續偏低, 為了避免環球經濟陷入通縮, QE成為了各國的主要武器
要說中長期而言, 將來環球經濟總需求的希望, 相信是這一批有大量人口的發展中國家,包括中國、印度、東南亞等, 只要他們的人均收入能夠提升(同時減輕貧富懸殊), 就可以成為引領全球經濟的力量

美國加息 (三)

特別留意 2007 年 9 月 18 日 FED 的減息
唔通 FED 都係白痴,唔知有大量日元套利資金係美國
減息會引發資金撤走 ?
仲要突然減 0.5 厘出手之狠
根本係令日元資金恐慌故意而為

另一方面,日本因為國債比例超高,加 0.5 厘已經令財政非常吃力
再加恐怕債市會崩潰
日本加唔到,唔緊要,美國減咪得囉,呢個配合真係天衣無縫

即係美國聯合日本做低自己經濟 ? Yes
從結果而言的確是的,好處有兩個
1. 70% 美國國債能以超低利率續期
2. 令美元成為套利貨幣,再大量 QE,劍指中國

其實現時環球好難會出現明顯的通漲
還原最基本的原因, 係主要的發達(已發展)國家都已經過左經濟成熟階段,  ...
投資初哥 發表於 2015-1-12 21:23

以新興經濟體作為經濟中心呢個構想係唔可能實現
因為全部新興經濟體貨幣都係嚴重依賴外匯(美元)提供信用
美元一抽走,經濟立即崩潰。依家美元都未加息,幾年前仲係威係勢既 "金磚五國" 已相繼倒下
加左息只會更嚴重

有人話以前美國加息經濟仲好
不過係今日,美元係套利貨幣,玩法已經唔同晒

以新興經濟體作為經濟中心呢個構想係唔可能實現
因為全部新興經濟體貨幣都係嚴重依賴外匯(美元)提供信用 ...
neddylo 發表於 2015-1-12 10:28 PM

其實尾元帝國, 並唔係想像中咁堅固, 用尾元, 係俾面老尾咋