返回列表 發帖
其實尾元帝國, 並唔係想像中咁堅固, 用尾元, 係俾面老尾咋
投資初哥 發表於 2015-1-13 09:12

咁呢點小弟明白
債務貨幣最終一定走向毀滅

但係時候未到

咁呢點小弟明白

但係時候未到
neddylo 發表於 2015-1-13 09:57 AM

唔係指呢點, 而係貨幣流通域既問題

咁呢點小弟明白

但係時候未到
neddylo 發表於 2015-1-13 09:57 AM

原則講, 就係經濟係正字面前都只能夠認第二

唔係指呢點, 而係貨幣流通域既問題
投資初哥 發表於 2015-1-13 09:58

呢點可唔可以講多 d,唔係太明你意思

呢點可唔可以講多 d,唔係太明你意思
neddylo 發表於 2015-1-13 10:05 AM

現實黎睇, 銀紙講既係有冇人用, 冇人用冇公信力既銀紙就係廢紙
國際上大型既貿易聯盟好多時為左減輕盟友間既貿易成本, 都會訂立貨幣協議, 甚至指定單一貨幣, 消除匯率風險, 最大既例子係歐元
所以孤立一種貨幣, 並唔係冇可能

美國加息 (四)

2015 年同樣的劇本再次上演,只是角色換一換
中國樓市已見頂,實體產業惡化,套利空間逐漸消失
這時美國決定結束 QE,之後加息

加息,對一個零息套利貨幣黎講,只係 "收割" 的代名詞
所以什麼就業,通漲,孳息率等等完全不會在 FED 考慮之列
貨幣戰中,加息與否,純粹睇中國 "食得未"

而唯一可以延後 FED 加息的,就只有.....中國減息

美國加息 (四)

2015 年同樣的劇本再次上演,只是角色換一換
中國樓市已見頂,實體產業惡化,套利空間逐漸 ...
neddylo 發表於 2015-1-13 03:06 PM

国家外汇管理局公布2013年末中国外债数据

Don't believe what you see, just believe what you trust!

投資初哥 發表於 2015-1-13 15:20

BIS 都有公佈中國外債數據,咁小弟當然信 BIS 多 d 啦

http://finance.qoos.com/%E4%BC%8 ... %BA%86-1833055.html

BIS截至2014年6月份的數據顯示,中國境外銀行債務敞口已經高達1.1萬億美元,債務餘額全球第七位,新興市場第一位,年均增速全球第一。

留意只係銀行債務咋,債券好可能唔包

btw 食得未 FED 自有判斷,我地掌握既數據點都唔夠佢地多
好似中國外儲仲有幾多流動資金,呢 d 都係官方機密

BIS 都有公佈中國外債數據,咁小弟當然信 BIS 多 d 啦

BIS截至2014年6月份的數據顯示,中國境外 ...
neddylo 發表於 2015-1-13 03:56 PM

你呢個新D, 多左半年, 其實計落數據差不多
即使用1.1萬億美元, 都係合理區間姐...

啱啱諗到一點
套利資金都係因為三個利益

1. 貨幣升值
2. 資產升值
3. 利差
(排名有先後)

目前 RMB 升值有限
資產方面樓市已經唔掂
資金斷唔會因為少少利差就留低
所以推高股市就成為國策

而推高股市,淨係減息唔夠,企業盈利都要有增長
所以就有國企改革出台,而改革方案在第一季發表
而 FED 始終保持 4 月加息這個選項,用意非常明顯
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20150109/18996291

就係等耶倫老師批改呢個改革方案合唔合格
合格就繼續玩多陣
唔合格就打個大紅交叉落去,再班師回朝

改革方案之中,中共肯放幾多權至關重要
強調唔係放股,係放權
中國特色權力架構,只要有國資存在就話晒事,那怕只係得 1% 股份
所以什麼混合制一定 BAN,最低要求係國資完全退出管理,最理想就完全私有化
國企的效率同盈利都可以快速提升,再開啟一個大牛市
咁做亦都可以令中國個泡沫可以玩耐 D ,相信中共高層都好明白呢個道理
不過講到放權呢......係中國社會就非常之唔容易