返回列表 發帖
買put22000 收5點。4000x5=20,000
LG338 發表於 2015-5-14 22:48

你指買咗4000 張 220 Put? 五月? 每張$10, $200K

簡單而言, 小弟既觀點係, 科技令人力變得不值錢, 勞動力由原來舊年代的供應緊張, 變成今天的供應過剩, 大學 ...
投資初哥 發表於 2015-5-15 10:42

或者樂觀點, 通縮與我們常在, 只有較不斷QE印錢....

亂世藏金, 應該仲係不變的真理
投資初哥 發表於 2015-5-15 11:08

金價唔知幾時返家鄉

HSI仲堅持到, 睇下幾時頂唔住
投資初哥 發表於 2015-5-15 10:51

上返頸線上, 挑戰SMA10

短期睇唔到有咩利姣, 小弟都係唔信係真升
尾債屎呢兩日姣小小, 可能做返D反旦, 但孳息應該仲要升 ...
投資初哥 發表於 2015-5-15 11:57

一夾夾上天花板
投資初哥 發表於 2015-5-15 14:10

咁玩法, 我今個月都輸唔少

期指仲抽

今個月輸九百幾點, 大部分已止蝕, 留返張LP MHI 對沖 股權SP, 今個月唔玩了

因為金日一鋪清袋?
投資初哥 發表於 2015-5-15 22:29

咁又未清袋,主要係月頭睇錯邊,之後做了很多修正,但上星期又睇錯,先平倉再部署

大約輸咗倉位20%

港股通額度滯銷 北水「暗道」攻港
2015年5月18日 星島日報

(綜合報道)(星島日報報道)滬港通在昨日剛好開車 ...
投資初哥 發表於 2015-5-18 09:56

我返而覺得資金係歐洲黎,

欧洲央行(ECB)行长德拉基(Mario Draghi)周四(5月14日)表示,欧洲央行将将足额实施资产购买计划,量化宽松(QE)政策将延续至通胀发生可持续性调整,鲜有迹象表明开始出现金融失衡的迹象/苗头。

到5月15日歐洲時段就有資金流入, 睇黎焗買

歐洲唔加息, 美國都唔會大幅加息, 週五美股雖然只升少少, 但小弟TBT一晚就冇咗2%, 可能又黎債股齊升, 睇緊今日下午歐洲時段先諗點部署