返回列表 發帖
竟然放生271同269 cow, 真係太好人

睇下今晚耶太UP乜先
投資初哥 發表於 2015-5-22 14:22

諗諗下, 美估升咗六年, 不斷創新高, 應該有水位剪羊毛

華爾街預言家:不要等聯儲局加息 等新一輪QE吧
05月22日(五) 14:46 on.cc

華爾街預言家、以其獨立於主流 ...
投資初哥 發表於 2015-5-22 15:12

加息將刺破聯儲局零利率政策下催生的股市和房地產泡沫...
相反, 唔加息股市和房地產泡沫將更大, 尤其係股市, 爗起黎更難救, 到時更加冇彈藥...
美股升咗六年, 我估唔使再QE, 睇下點收返D彈藥係下次爗大鑊時用...

金年開始慢慢加色, 加個2-3年, 估計都可以頂到大選之後
投資初哥 發表於 2015-5-22 15:27

到時留返D彈藥俾下手執手尾

耶倫:美聯儲仍有望在今年開始加息
2015年 05月 23日 09:01 WSJ

美國聯邦儲備委員會(簡稱:美聯儲)主席 ...
投資初哥 發表於 2015-5-23 13:41

睇完後感覺係經濟唔好但要焗加,如果唔係美股爆煲再冇工具

內地及香港基金互認將於今年7月1日實施
2015/05/22 16:32 阿思達克財經新聞

證監會公布,與中證監已簽署《 ...
投資初哥 發表於 2015-5-23 13:43

斷估大媽唔會走落黎買大中華或中國香港基金卦,債券大6回報仲高,返而似南水北調多過北水南調

參考:

事實上,如果只計基金互認的因素,惠理股價已經反映了。難怪惠理主席兼大股東謝清海在互認的消息公布後,以最多折讓8%批股,套現約16億元。投資基金公司股並不容易,因為老闆也是精通投資的人,該公司值幾多,他本人最清楚。

今日驚驚平左張 SC28600, 又蝕, 好彩蝕少少

SC揸唔過

A 股仲係強勢
neddylo 發表於 2015-5-26 16:16

之前 手查 落, 諗住食硬, 點知衰收尾

前頂位有 d 阻力啫

今浪必再創高峰
neddylo 發表於 2015-5-26 17:17

夜期先黎升

其實20、30年期尾債孳息升得幾兇, 只係10年期暫時未跟上
投資初哥 發表於 2015-5-26 22:12

But TBT is droping...