返回列表 發帖

[心得分享] 戒輸匿名會 I

因為炒幾年都炒唔贏,只好睇下呢個方法得唔得。
Dr. Alexander Elder 係一位心理醫生,在幫助別人戒酒的同一時間,他被投資虧損折磨。因為他發現戒酒匿名會能夠有效幫助酗酒者,他會叫病人去戒酒匿名會。但是他從出沒有出席活動。一次偶遇,他跟朋友一同出席戒酒匿名會活動,發現大家是針對他的投資虧損。他發現戒酒匿名會的方法,可以解決他虧損的問題。

我是一位輸家,我本身的問題是讓交易帳戶發生嚴重的損失。

我是輸家,我不能駕馭虧損。

我要改變過來,
1)慢慢來,每
次,必須盡可能嘗試沒有虧損的交易。

2)止蝕位是資金的2%。  
少於2% 的損失,是正常的風險,不是虧損。

因為炒幾年都炒唔贏,只好睇下呢個方法得唔得。

我是一位輸家,我本身的問題是讓交易帳戶發生嚴重的損失 ...
LG338 發表於 2015-7-10 01:56 PM

你想剩係玩套戥

2015 07 10

LC254 450 入貨,開市就升,已經升了400點,克服怕高心理,490點走,賺40點

你想剩係玩套戥
投資初哥 發表於 2015-7-10 14:06

心諗,無理由學唔識。 你都有睇過果本書?

心諗,無理由學唔識。 你都有睇過果本書?
LG338 發表於 2015-7-10 04:17 PM

小弟讀書少, 有咩姣書
話時話就黎豬展

本帖隱藏的內容需要積分高於 50 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
姿迷 發表於 2015-7-10 04:54 PM

very good喎

**** 本內容被作者隱藏 ****
姿迷 發表於 2015-7-10 16:54

套戥無識玩。  不過,輸贏都無關工具的使用。 好似,今日, 個40點,睇住個價上上落落,可以係正40點,可以係負10點,完全係心理問題。

小弟讀書少, 有咩姣書
話時話就黎豬展
投資初哥 發表於 2015-7-10 16:24

Trading for a Living, Dr. Alexander Elder

他是心理醫生,但是大部分時間投資輸錢。 有一次跟朋友去戒酒會,發現其他人原來講飲酒,好似講緊他買股票一樣。 跟住發展一套投資心理系統。

Trading for a Living, Dr. Alexander Elder

他是心理醫生,但是大部分時間投資輸錢。 有一次跟朋友去戒 ...
LG338 發表於 2015-7-10 05:26 PM

小弟冇接觸過心理學, 唔知用黎炒股有冇咩啟示性, 識既朋友不妨指教下
話哂投資之道, 又係一門科學, 也是一門藝術
除左邏輯同計數, 有時irrational既行為, 用心理學可能較好