返回列表 發帖
下半年冇左A估成交, GDP條數唔豬老爺仲有咩計仔
Don't believe what you see, just believe what you trust!

下半年冇左A估成交, GDP條數唔豬老爺仲有咩計仔
投資初哥 發表於 2015-7-31 11:48

求其啦
依家都好明顯 hea 做

第一季 : 7%
第二季 : 7%
第三季 : 7%
第四季 : 7%

搞掂

各地大媽齊「任性」 瘋狂搶金實錄曝光

近期黃金降價,黃金交易急升溫,一線城市搶金潮尤其洶湧。北京商場剛過去的周末周日湧入不少買金人潮,大媽直說「現在價格挺低,必須買」。而廣州商場部份種類金條,甚至已經賣斷貨。

因金價降價,北京各百貨公司的黃金賣場出現不少買金民眾,昨天上午9點左右,菜百公司門口就排出了人龍。

與去年同期相比,目前黃金下降至每公克人民幣37元(人民幣,下同)。據了解,相比過去投資金條,現在買金的熱情更集中在首飾上,菜市場百貨的黃金首飾櫃檯,每個櫃台都擠滿了人,一位大媽和身邊的女兒說:「今天把你嫁妝提前給你買齊了!」。

北京商場出現買金人龍 大媽:必須買

「價格真的挺低了,必須買」,另一位買了金飾的大媽說,黃金降價時候買很保值,放在家裏也不用擔心,「現在買真能省不少錢呢」。

廣州亦出現大媽「集體出動」搶購黃金,有百貨公司的黃金銷量暴升5倍。東山百貨經理戴崇業稱,10克、50克、200克的金條前天起已斷貨,已付款的顧客要登記,待有貨時再去取貨。他並形容,「今次買金的瘋狂程度,已超越2013年大媽搶黃金首飾的程度」。

穗東山百貨 50克等金條已經賣斷市

有自稱平時沒注意金價的中年男子表示,見到百貨公司有特價,於是就買下手鍊、龍鳳鐲,總值1萬多元。

根據互聯網信息,上海及杭州等大城市近日亦出現搶金潮,瘋狂程度過去一兩年少見。

搶金意味貨幣對內貶值

雖然官方為了繼續放水故意壓低 CPI
但從大媽搶金的熱情就知道
通脹(實際負利率)比之前更嚴重

搶金意味貨幣對內貶值

雖然官方為了繼續放水故意壓低 CPI
但從大媽搶金的熱情就知道
通脹(實際負利率)比之 ...
neddylo 發表於 2015-7-31 12:01 PM

封閉的人仔王國, 豬產(豬肉???)價格爆升內幕, 信貸擴張異常
內地個水潭裝唔哂, D水遲早會溢出黎HK
同一件野, 內6高成X倍價錢

正常黎講, 內地物價係有貶值壓力, 但係由於貨幣擴張引導物價向上, 可能咁就變成價格波動
Don't believe what you see, just believe what you trust!

正常黎講, 內地物價係有貶值壓力, 但係由於貨幣擴張引導物價向上, 可能咁就變成價格波動 ...
投資初哥 發表於 2015-7-31 12:13

同之前兩次通漲潮的確唔同,今次唔係全面性

但1.x % 太假囉

大媽日日出入街市,梗係唔會信,搶金 !  

同之前兩次通漲潮的確唔同,今次唔係全面性

但1.x % 太假囉

大媽日日出入街市,梗係唔會信,搶金 ...
neddylo 發表於 2015-7-31 12:19 PM

大6食野係真係貴
重工業D產品可能係平(慘能過剩)
但係食品(民生必需品)就貴...

一百典波幅

尾屎爆上