返回列表 發帖
老尾開始要整彎鐘東
投資初哥 發表於 2015-12-29 09:59

美國可以能源自給的話
中東就只係一個賣軍火的地方

邊個想叉隻腳入去都會成身蟻,美國就係奶過野

美國可以能源自給的話
中東就只係一個賣軍火的地方

邊個想叉隻腳入去都會成身蟻,美國就係奶過野 A ...
neddylo 發表於 2015-12-29 10:04 AM

所以老尾冇介入, 只係係場外挑撥同打氣
鐘東正字結構好容易亂

照睇 2016 都唔係一個好年

下年開始供給改革
首先就係要清除一批過剩產能
仲有10 萬億地方債
搞掂晒先可以輕裝上路

照睇 2016 都唔係一個好年

下年開始供給改革
首先就係要清除一批過剩產能
仲有10 萬億地方債
搞掂晒先可以 ...
neddylo 發表於 2015-12-29 10:14 AM

小弟腳得, 老爺一旦死過就復活唔到了, 人口結構已經進入不利周期...
而且鐘角創新能力不強...

小弟腳得, 老爺一旦死過就復活唔到了, 人口結構已經進入不利周期...
而且鐘角創新能力不強... ...
投資初哥 發表於 2015-12-29 10:21

目前人口結構唔係太差的

當然平價勞動力就無晒,血汗工廠做唔住,要轉型去服務業
但正值中年人口消費高峰
小弟相信清產能後會有一個新增長循環

目前人口結構唔係太差的

當然平價勞動力就無晒,血汗工廠做唔住,要轉型去服務業
但正值中年人口 ...
neddylo 發表於 2015-12-29 10:38 AM

老爺D消費去哂腳外, 冇人豬持腳貨
如果講工業, 老爺D大人物出親腳, 都係倒貼外面國家先出口到設備技術...
比較下八度同G神既Map水平, 就豬老爺咩料

依家中國個人口結構同美國 2007 好相似

依家中國個人口結構同美國 2007 好相似
neddylo 發表於 2015-12-29 10:50 AM

以前望過下, 以人口結構判斷, 印象中2025年之前老爺仲可以發多一次圍, 之後高齡人口成本會好勁, 好似日仔咁...

老爺D消費去哂腳外, 冇人豬持腳貨
如果講工業, 老爺D大人物出親腳, 都係倒貼外面國家先出口到設備技術 ...
投資初哥 發表於 2015-12-29 10:49

小弟都唔太寄望供給改革幾年可以追到幾多

不過基本面改善少少
再炒起個市
製造金融服務需求應該就做到既

以前望過下, 以人口結構判斷, 印象中2025年之前老爺仲可以發多一次圍, 之後高齡人口成本會好勁, 好似日仔 ...
投資初哥 發表於 2015-12-29 10:53

小弟睇係 2020 年前,亦即習大大個十三五期內
發圍必須配合美國貨幣政策,錯過左就無雞會