返回列表 發帖
其實股市本身跌到零都唔係問題

最大問題係資金無去處又排蛇餅換美元

據此前統計,自今年7月1日至12月15日,A股上市公司獲大股東增持的市值合計逾3,000億人民幣

唔算姣多既
拖 ...
投資初哥 發表於 2015-12-29 15:19

依家解禁唔係增持部份
係所有持股

同埋呢 3000 億係  8 月搵槍指住迫大股東要增持護盤
無人真心想買

「末日博士」再預警美快衰退 明年股災
12月29日(二) 15:26 on.cc

據外國傳媒報道,「末日博士」麥嘉華再 ...
投資初哥 發表於 2015-12-29 16:16

小弟都睇跌

但會反旦多一野先

梘股都係,依家 2 浪反旦,睇 250 MA

不如直接話大股東以後唔准沽算啦

所以老爺可以做到咁高既屎盈率
鐘角估屎的高估值, 加入了鐘角正苦的統治權威價值 ...
投資初哥 發表於 2015-12-30 09:37

睇下可以頂幾耐

正苦威權一旦奶野, 就玩完
投資初哥 發表於 2015-12-30 09:50

其實咁小弟就唔明做乜要搞注冊制

加入新供應又唔比價跌

係唔可能既事

不如一直咁審批制咪算鬼數

轉左制, 老爺就可以卸責, 可以賴係市場行為
投資初哥 發表於 2015-12-30 10:22

咁又係

即係大股東想偷步沽唔得
要大家一齊落地獄

中國或擴大赤字 緩和經濟放緩
2015/12/30 10:42 信報

路透引述中國政策顧問透露,明年中國可能出現半個世 ...
投資初哥 發表於 2015-12-30 12:18

豬金流出再加大赤字...... 最終問題 : 匯率

匯率下跌,資金流出
會令國內資金抽緊

Shibor 曲線很平坦

O/N         1.9350                        0.00
        1W         2.3520                        0.00
        2W         2.9180                        1.20
        1M         3.0040                        0.10
        3M         3.0882                        0.00
        6M         3.2000                        0.00
        9M         3.2500                        0.00
        1Y         3.3500                        0.00

而且隔夜都接近 2 厘明顯偏高
雖知 1 年定存基準利率先得 1.5 厘

即係短期豬金姣貴
投資初哥 發表於 2015-12-30 15:03

同時長期資金平
顯示資金真實需求低下
只係融資需求高