返回列表 發帖
借短貸長可能出事

借短貸長可能出事
姿迷 發表於 2016-1-21 02:59 PM

廿年後再睇啦
金次冇得救, QE都冇用, 反而打仗係姣事

廿年後再睇啦
金次冇得救, QE都冇用, 反而打仗係姣事
投資初哥 發表於 2016-1-21 15:08

動蕩期機會先多

睇捉唔捉得到啦

打仗 ? 依家笨人先郁手

動蕩期機會先多

睇捉唔捉得到啦

打仗 ? 依家笨人先郁手
neddylo 發表於 2016-1-21 03:28 PM

宜家直頭係蕭條
I don't believe any great rebound...

時辰到就會出現主權危機, 繼而一些國家會將國內注意力引向國外, 姣易就打仗(外患), 如果唔打仗, 咁就會內亂, 總之正拳會倒下, 貨幣會消失
唔係己國倒下, 就係他國倒下
終東係宜家最不穩地區
Don't believe what you see, just believe what you trust!

時辰到就會出現主權危機, 繼而一些國家會將國內注意力引向國外, 姣易就打仗(外患), 如果唔打仗, 咁就會內亂 ...
投資初哥 發表於 2016-1-21 16:08

呢 D 事件無得估,暫時都係小打小鬧

但油國呢幾年唔好過就一定
睇下沙特定俄佬爆先啫

今朝又有雞蛋食
Don't believe what you see, just believe what you trust!

索羅斯料中國經濟硬着陸 全球陷通縮
2016年1月22日 05:12 信報

投資界億萬富豪索羅斯表示,中國經濟正步向硬着陸,勢必拖累全球陷入通縮。

接受外電訪問時指出,中國經濟硬着陸已經是無可避免的,而且這不是預測,而是正在發生。但他相信,北京政府有能力處理好此事,因為它有3萬億美元儲備。不過,他認為,中國經濟放緩對全球卻帶來重大問題,加上商品價格滑落,全球難免步入通縮。

索羅斯認為,現時買入股票,時間為時尚早,而他寧願沽空標普500指數期貨,持有美國國庫券長倉。

另外,如果聯邦儲備局今年再加息,他會感到很驚奇;相反,他估計央行會再減息。

開始夾旦啦

開始夾旦啦
neddylo 發表於 2016-1-22 10:11 AM

夾得幾多