返回列表 發帖
到時改用油做貨幣之錨姐
老尾: 石油我大X把
投資初哥 發表於 2016-3-21 15:16

有人睬老尾先得
消耗品做貨幣之錨小弟始終認為唔太可行

相對 黃金 = 錢 仲係唔少人的常識

否則老尾都唔使當正黃金係死敵

有人睬老尾先得
消耗品做貨幣之錨小弟始終認為唔太可行

相對 黃金 = 錢 仲係唔少人的常識

否則老尾都唔 ...
neddylo 發表於 2016-3-21 03:25 PM

金+油都可以, 反正兩樣老尾都係最多
不過用油應該要有個前提, 就係俄佬PK左先

今年都係跌浪為主
主因係 : 中國的政治問題未解決

中國的經濟問題,主要原因得一個
就係大規模"反貪"
導致需求下降,貨幣流速減慢
經濟自然唔好

下年十九大之前一定要分勝負
所以今年開始會進入最後大決戰
直到其中一方被全數消滅

而係勝負開始分明之際
敗方的資金會大規模流出,中國經濟會再創一個低谷
之後先係一個較長的復甦

經濟為政治服務,在中國更加的明顯
政治未搞掂
經濟唔會搶先復甦
係未有結果之前最好.....等

今年都係跌浪為主
主因係 : 中國的政治問題未解決

中國的經濟問題,主要原因得一個
就係大規模"反貪"
導致 ...
neddylo 發表於 2016-3-31 09:57 AM

十九大個段之前一段OK, 之後就有D陰毛論

十九大個段之前一段OK, 之後就有D陰毛論
投資初哥 發表於 2016-3-31 10:03

非陰毛論,中國權鬥敗方要抄家滅族是常識

依家兩邊唔係你死就我亡,贏左一定斬草除根

通脹、利率及債務

美國、歐洲、中國其實都有同一個問題 : 債務太多
只能夠不斷展期,如果唔係就會爆煲
依家就好似玩耐力比賽咁,邊個第一個跌落黎就輸了
而中國,就會第一個被 Out 的大國,點解 ? 通脹

陸債市交易員狂拋垃圾債!分析師:風險貼水尚未達合理水平
http://www.nownews.com/n/2016/04/15/2065251

中國垃圾債被拋售兩個月,剛好同中國物價暴漲的時間點吻合
點解 ? 物價暴漲,投資人自然要求更高回報率,以抵消通脹,否則跑輸通脹的投資到頭來就是蝕本
這等於債市的被動加息,將央行減息的效果抵銷
首先作用在評級最低的垃圾債之上,投資者嫌棄目前的利率太低,紛紛拋售
要發新債的也遇到困難,資金鏈就有斷掉的危機,造成更多違約,進一步打擊債市

這樣就有滾雪球的效果,慢慢傳染到高評級債券,到時會有更大的企業資金出現問題
最後是銀行

所以評級公司在這時候調降展望,就是看出了這一點,等於宣佈 : 中國 ! 你 Out 了 !

而中國就藥石亂投在等一季印左 6 萬幾億出黎,只係令經濟數據好睇左少少
但代價係 6-9 個月後會有更強的通脹,到時就真係呵呵了

明白到這一點,其他野就好易估到

首先係 FED,幾乎肯定唔會加息了,因為目前做咩動作,都會被中國拎黎賴
話係外國勢力,惡意金融攻擊,美國亡我之心不死........(下刪 1000 字)
最好就企定定響度,乜都唔做等中國爆煲,咁就無得賴,係你自己內爆

其次係股市,依家就係債市流出的資金支持緊股市反彈,但債市爆到一個臨界點,資金就會全面收縮
咁可以肯定,唔會發展成牛市,本來一定係跌浪為主,暫時睇會反彈到 250MA

通脹、利率及債務

美國、歐洲、中國其實都有同一個問題 : 債務太多
只能夠不斷展期,如果唔係就會爆煲
依 ...
neddylo 發表於 2016-4-19 09:40 AM

都係舊樹重提, 黎黎去去都係違約, 等老爺D外儲乾左先黎驚都未遲

將一路以黎既線索都串連埋一齊
就可以睇得出依家看似"經濟"的事件其實並不"經濟"
一切都係圍繞一場 "黃金定價爭奪戰"

油價大跌,俄佬明明非常手緊
但係就不斷大手買入實金,完全違反常理。行返金本位 ? 講笑咩
另一個就係中國,又係不斷係檯底增持實金

可見中俄對抗歐美聯盟係真實存在,而且瞄準歐美貨幣制度最弱的一環 : 金市
咁就可以知道係倫敦同 COMEX 大手提走實金既係咩人

到兩大金市庫存見底,中國就推出上海黃金定價
此舉等同正式宣戰

自此中美就係敵對關係(至少金融上),FED 為保美元發行機制必須將敵人消滅
加息呢個大殺傷力武器,一係唔用,一用就要精準打擊
所以最有可能落在 7 月

中國縮槓桿,明知會引爆泡沫亦為之,絕非誠心改過,而係要保留更多外匯去打呢場黃金戰爭
蟻民的生死不值一提

將一路以黎既線索都串連埋一齊
就可以睇得出依家看似"經濟"的事件其實並不"經濟"
一切都係圍繞一場 "黃金定 ...
neddylo 發表於 2016-5-12 01:52 PM

咁如果R尾拎D金出黎, 終蛾咪屎得

咁如果R尾拎D金出黎, 終蛾咪屎得
投資初哥 發表於 2016-5-12 15:31

歐洲唔少金都寄放左係美國
而美聯儲個金庫好可能已經無金

中俄就係睇到呢個弱點先攻擊