返回列表 發帖
個道理就係, 個人而言, 當你唔使外遊, 又唔從外國買野, 你就唔使用到外匯, 也就冇必要兌換外匯
引伸到國家, ...
投資初哥 發表於 2016-5-24 14:25

睇下每年都大增既糧食進口就頭痕....... 到無美元買糧食果陣

你諗下會點......小弟估餓死既人上億計

連最基本維持 14 億人生命既東西都不能自給,仲點講 "唔使用到外匯" ?

睇下每年都大增既糧食進口就頭痕....... 到無美元買糧食果陣

你諗下會點......小弟估餓死既人上億 ...
neddylo 發表於 2016-5-24 02:43 PM

中国粮食怪现状:粮仓满满却要疯狂进口
2015年12月29日09:24 新浪财经

“今年我走了三个省、八个城市做调查,结果大跌眼镜。中国不是因为粮食不够才进口这么多,打的粮食都在仓库里,今年的仓库满满的,卖不出去。卖出去的是进口的粮食。”

關起門都冇樹 , 中國的物產豐盛久享盛名
不如話老尾係中國傾銷, 這就是自由貿易的後果...
Don't believe what you see, just believe what you trust!

2015年12月29日09:24 新浪财经

“今年我走了三个省、八个城市做调查,结果大跌眼镜。中国不是因为粮食不 ...
投資初哥 發表於 2016-5-24 14:53

年年糧食增產,年年糧倉豐收

但同時入口糧食又大增

小弟真係信架

年年糧食增產,年年糧倉豐收

但同時入口糧食又大增

小弟真係信架  ...
neddylo 發表於 2016-5-24 02:57 PM

老尾資本密集型生產, 大面積機械化, 成本低
中國勞動密集型生產, 成本高
如果唔學日仔搞貿保, 自然唔夠人地黎

如果中國廣大農民有能力可以組織起黎發聲, 相信老尾傾銷難度就會大, 同老尾加中國進口鋼鐵稅一樣, 組織起來形成行業的力量
問題係中國體制, 農民可以有幾多發言權, 同埋有冇咁既教育水平
Don't believe what you see, just believe what you trust!

如果中國廣大農民有能力可以組織起黎發聲, 相信老尾傾銷難度就會大, 同老尾加中國進口鋼鐵稅一樣, 組織起來 ...
投資初哥 發表於 2016-5-24 15:06

係掉返轉

中國歡迎美國傾銷糧食

如果唔係,通脹唔知要升幾多

係掉返轉

中國歡迎美國傾銷糧食

如果唔係,通脹唔知要升幾多  ...
neddylo 發表於 2016-5-24 03:13 PM

睇正苦保唔保護本地農民利益姐
不過老爺都係剝削多

睇正苦保唔保護本地農民利益姐
不過老爺都係剝削多
投資初哥 發表於 2016-5-24 15:14

保護都無用

係生產效率相差太遠
永遠有價差
就算保護都阻止唔到走私

保護都無用

係生產效率相差太遠
永遠有價差
就算保護都阻止唔到走私 ...
neddylo 發表於 2016-5-24 03:18 PM

如果正苦態度係保護, 咁走私都會捉得嚴, 量就不會多
結果都係正苦態度問題

生產效率差異係彌補唔到的, 所以成熟經濟體先會高唱自由貿易
以往德、日、美發跡起家時, 誰不用貿易保護
發展中國家, 好多野未成熟, 就急住開放, 最終就會被成熟地區打垮

冇錯, 入WTO中國經濟係有過一段輝煌, 但只係短時期依靠低級低廉生產同貿易量大增造就, 所以賺取了"一些"外匯, 但不代表現時中國經濟的質量有足夠實力與他國競爭

就小弟睇, 中國現時玩閉關, 比起開放更好

如果正苦態度係保護, 咁走私都會捉得嚴, 量就不會多
結果都係正苦態度問題

生產效率差異係彌補唔到的, 所 ...
投資初哥 發表於 2016-5-24 15:26

閉關只會更落後

唔會好似武俠小說咁閉完關功力大增