返回列表 發帖
206熊熊
Don't believe what you see, just believe what you trust!

梘男
Don't believe what you see, just believe what you trust!

繼續悶市

梘男
投資初哥 發表於 2016-5-27 18:02

高鐵只係一個過渡品而已
成本效益而言是失敗的投資

而將一個失敗的投資發展到全國都係既國家就只有中國了
小弟見到的是全國的爛賬

高鐵只係一個過渡品而已
成本效益而言是失敗的投資

而將一個失敗的投資發展到全國都係既國家就只有 ...
neddylo 發表於 2016-5-30 09:41 AM

咁又唔可以咁講, 全國高鐵網的確係有效益的, 小弟都有搭下

咁又唔可以咁講, 全國高鐵網的確係有效益的, 小弟都有搭下
投資初哥 發表於 2016-5-30 11:51

沿海線路都要赤字經營

內陸線實蝕到趴街

沿海線路都要赤字經營

內陸線實蝕到趴街
neddylo 發表於 2016-5-30 12:22 PM

有利有弊啦, 起鐵路係需要的, 許多發達經濟體都係密密麻麻

有利有弊啦, 起鐵路係需要的, 許多發達經濟體都係密密麻麻
投資初哥 發表於 2016-5-30 12:48

http://discover.news.163.com/special/usahpr/

neddylo 發表於 2016-5-30 01:07 PM

老尾州正苦窮

話說「亞洲神童」章魚城,Sorry,打錯,張如城先岩,消聲匿跡五年之後重出江湖,推出全新單曲《紅日之火》,英文名《Red Sun Fire》後震撼樂壇,獨步天下嘅舞姿,技驚四方,令香港樂壇重現生機!
不過,各位股壇中人,咪以為城城復出只會令花生指數急升,實情張如城係「股壇核彈」!唔係嚇你:
2001年6月-張如城出道:
當時年紀小只是十三歲嘅城城,以主打曲《真愛是真》打響名堂,6月開始更喺TVB《宣傳易》、巴士車身狂落廣告,行到邊都見到城城俊朗嘅身影!
結果:2001年9月發生「美國911」事件,恒指6月至9月間,三個月內最多累積跌33%,見全年低位!
2008年8月-張如城復出:
失跡多年嘅城城,沉寂一時,終於有新歌派台-《友誼的光彩》!「Together!Together!To……gether!」三個字,振奮人心,令全中國上下,都一齊感受到北京舉辦奧運嘅光榮!
結果:2008年出現金融海嘯!全球人類股災Together!恒指8月至10月間,三個月內最多累積跌53%,再一次見全年低位!
2011年8月-張如城二度復出:
城城小休三年後,再有新歌《中國的巨龍》派台,高音甜,低音準,每當迷惘之際,聽一次Huge Dragon,即時正能量100分!
結果:美國債務上限危機爆發股災,令好唔容易由金融海嘯復甦嘅股市再次暴跌,港股8月至10月間,三個月內最多累積跌28%,再一次、冇錯!又再一次見全年低位!
「亞洲神童」章魚城,每次出現,環球股市必出事,而且三個月內見全年低位呢個準繩度係達100%!如果城城威力真係咁驚人,以4月恒指收市21067點計,即係恒指喺「‪章魚效應‬」下,7月會見全年低位,假設跌三成,即係恒指會見14746點!!!各位睇路啦!

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20160530/55163843