返回列表 發帖
或者咁講
央行作為一國最高權力印錢機構

所謂"機制" 只係用黎正當化自己行為的方法

類似美國 QE 都係 ...
neddylo 發表於 2016-7-5 10:10 AM

冇咩必要理正唔正當既, 只需要睇對國家係咪有利...

冇咩必要理正唔正當既, 只需要睇對國家係咪有利...
投資初哥 發表於 2016-7-5 10:39

小弟的意思就係咁
    到最後還是利之所在

"機制" 只係一塊遮羞布,研究黎無意思

小弟的意思就係咁
    到最後還是利之所在

"機制" 只係一塊遮羞布,研究黎無意思 ...
neddylo 發表於 2016-7-5 10:43 AM

咁唔研究機制, 就等於唔知人地出咩牌喎

咁唔研究機制, 就等於唔知人地出咩牌喎
投資初哥 發表於 2016-7-5 10:46

依家可以出既牌
就係保匯率
國內大通縮
直到外儲用盡為止

想陰陰濕濕貶值,美國是不會容許的

點解話中國唔敢係匯率上同美國玩野

因為中國面臨投資資本流出
要得到美元
主要得返貿易順差呢一部份

貿易就唔係一個國家既事
中國想出口得到美元,同時美國都要保住國內就業,對中國出口不能太低
人仔目前水平已經係美國的底線,再低美國對中國的出口會大減,貿易不平衡更嚴重
所以美國先要習總公開承諾不競爭性貶值

就算偷偷貶值,美國都有無限手段去貿易制裁
所以貶值對中國一 D 好處都無
中國試多幾次就知撞板,最後乖乖固定匯率收場

點解話中國唔敢係匯率上同美國玩野

因為中國面臨投資資本流出
要得到美元
主要得返貿易順差呢一部份

貿易 ...
neddylo 發表於 2016-7-5 01:02 PM

拎錯數, 老尾應該係18%, 有一定影響力, 但去唔到決定性...

拎錯數, 老尾應該係18%, 有一定影響力, 但去唔到決定性...
投資初哥 發表於 2016-7-5 14:29

唔係計出口貨值

係計順差額,如無意外美國最大

唔係計出口貨值

係計順差額,如無意外美國最大
neddylo 發表於 2016-7-5 03:31 PM

如果睇順差, 老尾係最多, 去年有39%
可以話中國從老尾賺的外匯係最多
不過主因係中國從老尾進口低, 去年只有9%, 始終老尾唔係資源出口/製造大國, 而係消費國
老尾是中國主要外匯來源地之一, 但未足以完全左右中國外匯收入
因為即使冇左尾國的順差部份, 中國依然可以維持順差...

如果睇順差, 老尾係最多, 去年有39%
可以話中國從老尾賺的外匯係最多
不過主因係中國從老尾進口低, 去年只 ...
投資初哥 發表於 2016-7-5 16:50

投資資金流已經係負數

貿易呢邊正數的大戶就唔會夠膽得罪
唔係整體資金流出得更快 = 死得更快

投資資金流已經係負數

貿易呢邊正數的大戶就唔會夠膽得罪
唔係整體資金流出得更快 = 死得更快 ...
neddylo 發表於 2016-7-5 05:41 PM

只要唔掛尾元, 就咩樹都冇