返回列表 發帖
货币大战新阶段?美联储三号人物的讲话令高盛震惊
文 / 朱轶天  2016年08月02日 23:20:50 华尔街见闻

对于 ...
投資初哥 發表於 2016-8-3 09:54

過度寬鬆資金已經形成巨大黑洞

唔不斷加大寬鬆就等於緊縮 = 死路一條

過度寬鬆資金已經形成巨大黑洞

唔不斷加大寬鬆就等於緊縮 = 死路一條  ...
neddylo 發表於 2016-8-3 10:26 AM

其實小弟估緊縮對實體經濟未必有大影響, 反而只係對資產泡沫有影響, 即係基本上只對富有的1%有影響

既然富有的1%最受影響, 佢地一定會想盡辦法要求國家埋單, 因此最後結果係有國家破產
Don't believe what you see, just believe what you trust!

其實小弟估緊縮對實體經濟未必有大影響, 反而只係對資產泡沫有影響, 即係基本上只對富有的1%有影響 ...
投資初哥 發表於 2016-8-3 10:34

好多"實體" 都係建基於資產泡沫之上

例如建築金融

呢 D "實體"往往最搵錢
而延伸到會有好多相關服務業受影響

好多"實體" 都係建基於資產泡沫之上

例如建築金融

呢 D "實體"往往最搵錢
而延伸到會有好多相關服務業 ...
neddylo 發表於 2016-8-3 10:47 AM

影響實會有D, 但係relative黎講, 富有的1%絕對係最慘
所以可以大膽推斷, 冇國家會真正緊縮, 因為富有的1%會堅決反對

影響實會有D, 但係relative黎講, 富有的1%絕對係最慘
所以可以大膽推斷, 冇國家會真正緊縮, 因為富 ...
投資初哥 發表於 2016-8-3 10:51

極權國家會係

民主國家我諗無政府敢得罪 99% 人

極權國家會係

民主國家我諗無政府敢得罪 99% 人
neddylo 發表於 2016-8-3 11:01 AM

可惜世上冇咩真民主國家
如果真民主, 貧富懸殊問題唔會愈來愈嚴重

可惜世上冇咩真民主國家
投資初哥 發表於 2016-8-3 11:05

好難定義咩叫 "真"
小弟睇黎