返回列表 發帖
往日老尾黃金最多時, 就以金做錨
宜家老尾油最多, 提高油價值, 老尾就肥肥, 但係前提係要踢走終冬同俄佬先
...
投資初哥 發表於 2016-9-29 10:09

油唔同黃金

油井係佢地度
中東同俄佬點都踢唔走

美國既油唔係用黎賣
幾乎全部自己用

以往係中東買油,要維持中東局勢穩定 + 航道安全
隱含成本非常高

依家可以自己出油,與美軍在海外收縮係同步進行

油唔同黃金

油井係佢地度
中東同俄佬點都踢唔走
neddylo 發表於 2016-9-29 10:37 AM

黃金都有金礦姐...
係比較難, 不過都唔係完全冇辦法, 要玩正字軍事外交手段...
Don't believe what you see, just believe what you trust!

美國既油唔係用黎賣
幾乎全部自己用

以往係中東買油,要維持中東局勢穩定 + 航道安全
隱含成本非常高

依 ...
neddylo 發表於 2016-9-29 10:51 AM

老尾計劃2018-2025年開始賣戰略油儲...
小弟睇唔會cheap賣...
Don't believe what you see, just believe what you trust!

依家黎睇
美國會希望低油價多過高油價

一個油市養唔到一個美國
反而低油價有利再工業化
將搬出海外既廠搬返美國,就係黎緊的大趨勢

PS. Donald Trump 既政策正好配合呢點,所以小弟睇佢贏既機會大

老尾計劃2018-2025年開始賣戰略油儲...
小弟睇唔會cheap賣...
投資初哥 發表於 2016-9-29 10:56

另一個角度睇
點解會賣戰略油儲
因為美軍在海外收縮,自然唔需要咁多儲備

呢個可能同經濟無關
純粹係軍事上的考慮

而且個時間點.... 2018 年
即係有 D 國家要係 2018 年前準備好美軍大規模收縮
修憲的修憲,組軍的組軍

依家黎睇
美國會希望低油價多過高油價

一個油市養唔到一個美國
反而低油價有利再工業化
將搬出海外既廠搬 ...
neddylo 發表於 2016-9-29 11:02 AM

再工業化都係自欺欺人, 工業回報贏不了服務業, 尤其金融
老尾想要的是自主性及由此產生的影響力

再工業化都係自欺欺人, 工業回報贏不了服務業, 尤其金融
老尾想要的是自主性及由此產生的影響力 ...
投資初哥 發表於 2016-9-29 11:38

Let's see

美國一定係咁走,唔係唔會搞到個 Donald Trump 出黎

另一個角度睇
點解會賣戰略油儲
因為美軍在海外收縮,自然唔需要咁多儲備

呢個可能同經濟無關
純 ...
neddylo 發表於 2016-9-29 11:04 AM

賣油儲, 姣似一方面想補budget, 一方面想翻新油設施

王健林:目前中國房地產是史上最大泡沫
2016/9/29 12:53 Infocast

<匯港通訊> 萬達集團董事長王健林昨日接受《CNNMoney》訪問時表示,目前內地房地產市場出現歷史上最大的泡沫,最大問題是上海等主要城市房價持續上升,但數千個小城市卻在下跌,而且房屋空置率很高。他續稱,內地政府已出台各種措施,如限購或限貸,但都未見成效。

王健林又指,中國經濟仍未回升,若去槓桿速度太快,經濟或會進一步受損,因此需要慢慢降槓桿和債務。但他表示,並不擔心中國經濟「硬着陸」的可能。

王生做咩倒自己米