返回列表 發帖
中客湧入香港買保險
2016-11-01 自由時報

〔編譯盧永山/綜合報導〕由於今年下半年中國的資本外流再度加速 ...
投資初哥 發表於 2016-11-1 09:34

仲左碌卡仲有咩渠道走錢 ???

仲左碌卡仲有咩渠道走錢 ???
neddylo 發表於 2016-11-1 09:58 AM

姣似聽聞用空殼干屍, 不過具體典操作就唔豬了
另外, 也可以選用碌多幾張卡夾埋做一單刁的做法...
Don't believe what you see, just believe what you trust!

姣似聽聞用空殼干屍, 不過具體典操作就唔豬了
另外, 也可以選用碌多幾張卡夾埋做一單刁的做法... ...
投資初哥 發表於 2016-11-1 10:10

空殼一直都做緊,假貿易嘛

碌卡始終走唔出央行法眼
睇下封唔封,幾時封咁解啫

空殼一直都做緊,假貿易嘛

碌卡始終走唔出央行法眼
睇下封唔封,幾時封咁解啫 ...
neddylo 發表於 2016-11-1 10:13 AM

仲有地下潛莊囉...
另外, 水貨客唔豬有冇份玩, 日日咁多, 螞蟻搬家
Don't believe what you see, just believe what you trust!

黃王慈明:中國資金外流屬短期情況
2016/11/01 10:21 阿思達克財經新聞

香港投資基金公會行政總裁黃王慈明稱,現時資金流入較均衡的投資產品,相信未來一段時間亦會維持該趨勢,未來6至12個月相信會較多資金流入債券產品,因市場不明朗因素仍然存在。

深港通方面,她指出,不少基金經理對投資深圳股市有興趣,亦開始與海外監管機構接觸,以釐清當中問題。及相信推出的產品會較多類型,個別產品或會相對專注深圳股票,因其較多為新經濟體的股份;或有產品會結合新舊經濟體。

她又稱,目前內地資金流出,比香港投資內地的資金較多,但相信只為短期,因國際投資內地為大趨勢。且不認為內地監管機構會再進一步推出措施限制資金外流的情況。因開放資本賬,令內地投資者多元化配置資產為大方向。

又話資金外流係短期, 又話開放資本賬俾內地資金投資海外係大方向, 以子之矛, 攻子之盾

黃王慈明:中國資金外流屬短期情況
2016/11/01 10:21 阿思達克財經新聞

香港投資基金公會行政總裁黃王慈明 ...
投資初哥 發表於 2016-11-1 10:27

小弟咁睇

一方面資金流出
另一方面海外收購,製造外匯資金流
依家條數好似流出好快,但唔少都係對外收購的錢黎

呢 D 海外收購將利潤回流,就會逐步抵消流出,直到搵到平衡點為止

小弟咁睇

一方面資金流出
另一方面海外收購,製造外匯資金流
依家條數好似流出好快,但唔少都係對外收 ...
neddylo 發表於 2016-11-1 10:40 AM

要視乎係咪回流了, 宜家可能有一大舊錢出去初衷就係唔想返黎, 佢地可以將未來投資收益留存在海外賬戶...

要視乎係咪回流了, 宜家可能有一大舊錢出去初衷就係唔想返黎, 佢地可以將未來投資收益留存在海外賬戶... ...
投資初哥 發表於 2016-11-1 10:49

唔會啦
依家外資想走都走唔到
可以有大筆資金出去收購,點會唔係國家意志 ?

唔會啦
依家外資想走都走唔到
可以有大筆資金出去收購,點會唔係國家意志 ?  ...
neddylo 發表於 2016-11-1 11:01 AM

係班友借國家意志之名, 行走豬之實...

不過, 走豬的確係好多原因造成
也可以理解為經濟發展的必然
由生產大國過渡到資本大國, 由打工變成投資人
梘男想受惠, 就要努力成為理想的標的...