返回列表 發帖
原來你玩期指........
我那個blog友,係計長江、匯豐等股票......可能唔係好關系......

你一張大期,講緊100萬貨..........我......100萬的樓就有買過......100萬股票,都係無信心搞好Risk Management。  你自已小心啦!

原帖由 LG338 於 2008-7-25 01:10 發表
原來你玩期指........
我那個blog友,係計長江、匯豐等股票......可能唔係好關系......

你一張大期,講緊100萬貨..........我......100萬的樓就有買過......100萬股票,都係無信心搞好Risk Management。  你自已小心啦! ...

我都係模擬買賣, 試下先, 暫時都係實驗性.

期指收報22810, 暫賺272點, 止蝕約22100

原帖由 LG338 於 2008-7-24 00:26 發表
睇過一個Blog友,用數據再統計一次....(曾生研究時,無咁多數據,無咁多電腦.....)

發現2日綫及19日綫買賣會因為買賣太多,輸手續費.......改用2周綫及19周綫買賣會比較好。

搵到個網就話你知。 ...

這個blog.....你參考下!  
http://alpha-lab.blogspot.com/2007/07/219.html
聲明: 我跟blog主無任何關系,偶然經過.......對他所講的資料,沒有詳細核實其真確性。

原帖由 LG338 於 2008-7-28 10:02 發表

這個blog.....你參考下!  
http://alpha-lab.blogspot.com/2007/07/219.html
聲明: 我跟blog主無任何關系,偶然經過.......對他所講的資料,沒有詳細核實其真確性。 ...

感謝分享

期指收報22672, 暫賺134點, 止蝕約22100

今日止蝕22094, 合計蝕444點

回復 14# LG338 的帖子

入面有 基本的metastock教學喎,
請問咁多位, 知唔知邊度有多少少呢類教學呢?

thanks

原帖由 一條毛 於 2008-7-29 18:58 發表
今日止蝕22094, 合計蝕444點

犯規喎

2 ma 都未穿 19 ma 就止蝕

不過我諗你依家可以感受到,用呢個方法買賣的問題所在

原帖由 neddylo 於 2008-7-30 11:00 發表

犯規喎

2 ma 都未穿 19 ma 就止蝕

不過我諗你依家可以感受到,用呢個方法買賣的問題所在

其實昨日睇見唔掂所以止蝕, 估唔到今日反彈
既然係咁繼續睇下有咩發展, 反正都係實驗