返回列表 發帖
期指收報22676, 暫賺138點

原帖由 neddylo 於 2008-7-30 11:00 發表

犯規喎

2 ma 都未穿 19 ma 就止蝕

不過我諗你依家可以感受到,用呢個方法買賣的問題所在

止蝕未必叫做犯規, 應該話令個買賣方法更加完善先岩.

原帖由 丁家貓 於 2008-7-30 18:49 發表

止蝕未必叫做犯規, 應該話令個買賣方法更加完善先岩.

如果係真倉的話,當然我唔反對

但係既然係想試 2 ma 同 19 ma 的模擬買賣系統
加入太多人為操作就變得沒有參考意義了

期指收報22775, 暫賺237點,  轉倉成本要成100點, 即賺137點

期指收報22869, 暫賺231點

發覺以此方式玩牛熊可以少d資金, 同樣效果
昨日選擇了30630, 0.18買入, 今日報0.184暫賺0.004

毛毛........我對你個買賣方式都幾有興趣,

在真實買賣中,定確會加入左好多私人思考,疑慮,困惑,

有優亦有弊點, anyway, 做好 papertrade 先.........再慢慢用自已感受去調節~~

同一個計算,不同人有不同效果,所以不需要太執著,加油
~~
*如果我能看得見*
*就能輕易的分辨白天黑夜*
*就能準確的在人群中牽住你的手*

*眼前的黑不是黑*
*你說的白是什麼白*
*人們說的天空藍*
*是我記憶中那團白雲背後的藍天*

原帖由 blue 於 2008-8-2 13:02 發表
毛毛........我對你個買賣方式都幾有興趣,

在真實買賣中,定確會加入左好多私人思考,疑慮,困惑,

有優亦有弊點, anyway, 做好 papertrade 先.........再慢慢用自已感受去調節~~

同一個計算,不同人有不同效果, ...

講真我其實好擔心, 唔係怕佢市況逆轉, 而係有波幅冇上落, 咁就真係神仙都賺唔到錢

期指收報22392, 暫蝕246點

弱勢股941跌穿平均綫, 決定止蝕30630 止蝕0.13 共蝕0.05, 反手做淡買入30845,買入0.054, 回收價22300
另恆指今日如收市保持跌幅, 將會正式跌穿, 明日開市平倉計數, 並反手沽

原帖由 一條毛 於 2008-8-5 10:42 發表
弱勢股941跌穿平均綫, 決定止蝕30630 止蝕0.13 共蝕0.05, 反手做淡買入30783
另恆指今日如收市保持跌幅, 將會正式跌穿, 明日開市平倉計數, 並反手沽

不如唔好玩 941
改put 5仔
食完就反手 call 5仔
點睇?